Водопровод на Свищов е с тръби за поливане, а не за питейни нужди

  • 23 януари 2020 14:32

  • 1714
  • 0
Водопровод на Свищов е с тръби за поливане, а не за питейни нужди
© pixabay

Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди. Това са показали анализите на хидроексперти, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев, предаде БНР.

Има проблем и с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.

Община Свищов е наела хидроексперти, които да установят каква е причината за 70 аварии по новия водопровод в последните седем години.

Водата в Свищов вече е годна за пиене

„Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се използват за поливане на земеделски земи“, заяви Генчев и поясни, че изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да издържа на двойно по-голямо налягане.

За Свищов водата се черпи от кладенци. Вода има, но друг сериозен проблем е съдържанието на манган в нея. „Надяваме се на новия ВиК холдинг за изграждане на обезманганителна станция“, посочи Генчо Генчев и допълни: „Една такава станция е в размер на 7-8 милиона лева. Манганът си е наличен, следят се нормите, няма сериозни повишения“.

Генчев увери, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиене.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини