Еврокомисар: Всеки четвърти младеж в България трудно си намира работа

  • 29 март 2012 18:17

  • 949
  • 2
Еврокомисар: Всеки четвърти младеж в България трудно си намира работа
©

Всеки четвърти младеж на възраст между 15 и 24 години не може да си намери работа. Това съобщи днес Ласло Андор, еврокомисар за заетостта, социалните въпроси и социалното включване, на лекция пред студенти в Университета за национално и световно стопанство.

По-рано днес еврокомисарят откри в Пловдив Европейски панаир на социални предприятия и кооперации за хора с увреждания. По време на еднодневното си посещение у нас Ласло Андор се срещна с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и с министъра на труда и социална политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

Комисарят за заетостта цитира данни, според които почти 22 процента от младите хора у нас не са в системата на образованието, нито в програми за квалификация и преквалификация. Според Ласло Андор решение на проблема е държавите в Европейския съюз да инвестират в обучение на младежите, като за целта използват средствата от Европейския социален фонд.

По думите на еврокомисаря, застаряването на населението е един от основните демографски проблеми на всички държави-членки на ЕС. Андор съобщи, че според прогнозите на експертите от Европейската комисия през 2020 г. повече от 20 процента от населението на Стария континент ще бъде на възраст над 60 години. През последното десетилетие във всички страни от съюза има спад в раждаемостта, а броят на 30-годишните е намалял значително от 2007 г. насам, отчете Ласло Андор. Той отбеляза, че населението на България се очаква да намалее с 10 процента до 2030 г. Ако не се предприемат мерки, проблемът със застаряването на населението ще расте и в бъдеще, като до 2060 г. страната ни ще бъде с най-възрастно население в ЕС, подчерта Ласло Андор.

Като решения на демографските проблеми, еврокомисарят по заетостта открои създаването на условия младите хора да не напускат родината си и да получаването на равни възможности за трудова реализация. За целта са необходими капитали за насърчаване на частната инициатива, инвестиции в областта на образованието, професионалното обучение и пазара на труда, каза още еврокомисар Ласло Андор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
949 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
4i4o go6o

2012.03.29 | 19:48

2
Не само младежите си намират трудно работа !
Бичето

2012.03.29 | 19:48

1
България се отказа от индустрията и сега резултатите от тази глупост на мозъците във София все повече ще ни пречи на всички ( не само на младите хора без работа, а на цялата държава ) да живеем нормално ! И по-зле ще става !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини