Ремонтът на площад "Света Неделя" притеснява църквата

  • 20 януари 2020 12:30

  • 401
  • 0
Ремонтът на площад "Света Неделя" притеснява църквата
© Булфото (архив)

Проектът за обновление пространството около храм "Света Неделя" предизвика недоволството на работещите в църквата. Отец Кирил Попов обясни пред БНТ, че по-добре би било площадът да е пешеходна зона, но да се запази духът на това свято място.

Арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило проекта, потвърди, че няма да се сменят елементи на недвижимата културна ценност.

Конкурсът за новата визия на площад "Св. Неделя" е към края си

"Архитектурните и градоустройствени проекти преминават през различни фази. Тази първа конкурсна фаза е предназначена в разработката да се видят най-главните неща, а те тук са три. Едното е, че се развива пешеходната зона, която съществува. Второто е, че има щадящо отношение към археологията, която няма да се разпробива с ниско ниво, тъй като римските останки са 40 см под нас. И третото е, че се създава единна архитектурна композиция в двете половини на площада - източната и западната", обясни специалистът.

Площад "Света Неделя" трябва да свърже пешеходните пространства, които започват през пл. "България", през реконструирания бул. "Витоша" до църквата. Очаква се проектът да е готов през 2021 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини