Конкурсът за новата визия на площад "Св. Неделя" е към края си

  • 28 ноември 2019 13:44

  • 268
  • 0
Конкурсът за новата визия на площад "Св. Неделя" е към края си
© Уикипедия/ Света Неделя

Конкурсът за новата визия на площад "Св. Неделя" е към своя край.

Днес ще бъдат оповестени различните оферти на кандидатите.

Кандидатурите в момента се обсъждат. По информация на БНТ 7 са проектите, които се състезават да обновят тази част от сърцето на София, като те идват от Италия, Франция, България и Русия. Международно жури ще избере най-добрите, като това ще стане след дълго обсъждане днес и утре. Утре се очаква да стане ясен и победителят в конкурса, а ремонтните дейности се очаква да започнат от 2021 година.

Ето как ще монтират новите колчета, които ще заменят "акулите" на "Графа"

"Основното ни желание като възложител е това знаково място да свърже пешеходните пространства в града, защото знаете, че булевард "Витоша" след реконструкцията стана едно любимо място на софиянци, но след улица "Албин" по-нататък пешеходците нямат своето място в града и преминават транзитно около "Св. Неделя". Желанието ни е с този проект да се свържат знакови пешеходни пространства и "Св. Неделя" да стане истинско място, което хората да заобичат, и да се свърже през улица "Съборна" за в бъдеще и с градската градина", заяви Здравко Здравков, главен архитект на София.

Площад „Света Неделя” е възлов елемент от централната градска част, която представлява най-голямото по площ и концентрация пространство с изявен публичен характер и изразено ядро на центровата система на град София.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
268 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини