Отварят средновековните църкви в Арбанаси за богослужения на храмовите празници

  • 14 януари 2020 11:36

  • 200
  • 0
Отварят средновековните църкви в Арбанаси за богослужения на храмовите празници
© Pixabay

Средновековните църкви в Арбанаси ще бъдат отворени за богослужения на храмовите празници, съобщиха от община Велико Търново. Инициативата е на кмета Даниел Панов, подкрепена е и от Великотърновския митрополит Григорий.

Поводът е силният интерес от поклонници и туристи към петте църкви - "Рождество Христово", "Св. Архангели Михаил и Гавраил", "Св. Георги", "Св. Димитър" и "Св. Атанасий", намиращи се в селото със статут на архитектурно-музеен резерват.

Със заповед е определен редът и датите за църковни служби, като контролът е възложен на ръководството на Регионалния исторически музей.

В църквата-музей "Св. Атанасий" ще има богослужение на 18 януари, когато е нейният храмов празник. В храмовете "Св. Георги", "Св. Димитър" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил" службите ще са на 6 май, 26 октомври и 8 ноември, а в църквата "Рождество Христово" - на 25 декември. В църквата "Св. Атанасий" ще могат да бъдат отслужвани опела и панихиди, а в храма "Св. Архангели Михаил и Гавраил" - Света литургия, както и служби за кръщенета и венчавки.

За времето на богослуженията петте църкви ще приемат поклонници при свободен вход. Стриктно ще се следи за спазването на всички изисквания за опазването на недвижими културни ценности.

Храмовете в Арбанаси са сред най-изящните образци на българската архитектура в късното Средновековие. Те са строени в периода XVI-XVIII век и впечатляват и с красивите си стенописи. Църквите са паметници на културата от национално значение.

През 2019 г. "Рождество Христово" са разгледали 49 100 туристи, от които 88 процента - чужденци. Църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" е сцена на Международния фестивал за класическа камерна музика "Arbanassi Summer Music", който е част от европейския фестивален календар за 2020 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини