Ще се задържи ли мръсният въздух в София и през идните дни

  • 13 януари 2020 17:45

  • 958
  • 5
Ще се задържи ли мръсният въздух в София и през идните дни
© Булфото (архив)

Мръсен въздух отново обхвана София след затоплянето на времето и липсата на вятър. Софиянци започнаха работната седмица с повишаване на фините прахови честици. От платформата Air.sofiq.bg става ясно, че пределно допустимата концентрация за Фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа).

В неделя в някои квартали нивата са преминали тази граница. Особено мръсен е бил въздухът в "Надежда" и "Павлово", както и в "Хиподрума". Малко под допустимите стойности е имало в "Младост".

Наложиха глоби за нерегламентирано горене на отпадъци в София

Прогнозата за следващите два дни обаче е по-обнадеждаваща. Очакваният потенциал на замърсяване с ФПЧ се отчита като "умерен" за кварталите "Дружба" и "Надежда" за вторник. В сряда "умерена" е прогнозата за замърсяването в "Хиподрума".
От Столичната община пък не спират проверките за установяване на нерегламентирано горене на отпадъци, което се смята за основен замърсител на въздуха. Миналата седмица бяха съставени два акта. Наш читател ни сигнализира вчера именно за нерегламентирано горене на отпадъци край Околовръстното шосе в София.

"Проверките, които извършва Столичен инспекторат, целят установяване на замърсяване на въздуха с прахови частици от нерегламентирано изгаряне и източници на замърсяване от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели", посочват от общината.

Точни данни за стойностите на въздуха може да видите тук.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
958 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
...

2020.01.14 | 11:31

5

София е по-мръсна от цял горящ континент Австралия. Проверете онлайн..

2020.01.13 | 21:31

4

Това е чиста мъгла както и във родопите.Защо всичко в София го превръщате във война ,мръсни комунета.Гн Гешев пазете България от червените ментъраж.и.

2020.01.13 | 19:43

3

da e a I grobarskite prestapnici stiga ste lagali I obirali horata sas tozi mrasen vazduh vazduhat e mrasen tce vie prestapnici gorite bokluka na evropa za da bogateete I ograbvate horata za tova

2020.01.13 | 18:11

2

Докато има дизеляци ще има.Даже и кола с Евро 6 катализатора изкарва максимум 150к демек след 4-5 година пак става замърсител. Как не разбраха че карането на газ е най екологично даже и от Евро-6

Мери

2020.01.13 | 18:07

1

Докато София се пълни с провинциалисти ежедневно, въздухът ще става все по- мръсен

Добави коментар

Водещи новини