Близо 18 кг пчелен мед са спрени от продажба

  • 09 януари 2020 14:23

  • 789
  • 2
Близо 18 кг пчелен мед са спрени от продажба
© Pixabay

Близо 18 кг пчелен мед са спрени от продажба в Кюстендил заради несъответствия в етикетирането. Това каза д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ тематичната проверка, касаеща пчелния мед, е извършена от 16 декември 2019 г до 3 януари 2020 г. и е имала за цел да се проследи произход, наименование, вложени съставки, етикетиране, посочване на произход на продукта, информира Фокус.

Извършени са проверки в 32 обекта за търговия на дребно на територията на областта. В 31 от тези обекти на се установени нарушения. Несъответствието е само в един обект, касаещ продукт произведен по Наредбата за директни доставки до краен потребител на първични продукти. В магазина е установена такава доставка. Важното за меда е това, че подобни доставки могат да се извършват на територията на цялата страна.

БАБХ насочи за унищожаване над 44 кг мед
„Несъответствията касаят етикетирането на пчелния мед. Нарушени са изискванията за етикетиране в Наредба 26, където е казано, че етикетът трябва да съдържа номера на удостоверението за вписване на обекта, име и адрес на производителя, наименование на продукта, дата на производство, както и регистрационен номер на животновъдния обект и източник на пчелния мед”, каза д-р Войнова. Другото несъответствие е това, че неправомерно е използвана хранителната претенция – натурален. Поради тези причини пчелният мед е забранен за пускане на пазара.

„Това не означава, че този мед е опасен. Това е единствено и само въпрос на етикетиране, но този мед не може да стигне по този начин до потребителя”, каза д-р Войнова. По думите ѝ ако този пчелен мед бъде надлежно етикетиран, то той ще може да бъде предоставен до краен потребител.

Последвайте канала на

Novini.bg
789 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пчелар

2020.01.09 | 14:50

1

В магазинната мрежа на България се продава разреден фалшив мед! Ако искам да се снабдя с истински мед,купувам само от проверен пчелар! В Гърция по магазинната им мрежа се предлага истински мед,не като нашия,който е толкова фалшив и разреден, че тече като вода.

АТАНАС ДОНЧЕВ

2020.01.09 | 18:53

2

Във целия свят се продава фалшив мед! Примерно аз продавам в Слънчев бряг и руснаците доста се чудят, но като пробват и разберат че няма разредено и ми стават клиенти завинаги! Важното е да си честен а не да лъжеш хората че имаш 10 вида мед!

Добави коментар

Водещи новини