Каракачанов с подробности за идеята да се увеличи максималната възраст за постъпване в армията и пенсионирането на военните

  • 08 януари 2020 12:10

  • 1404
  • 1
© Булфото (архив)

Важаната тема е увеличението на възрастта, при която можеш да постъпиш в армията. Сега тя е 28 години. Има стотици случаи, при които млади хора над 30 години желаещи постъпят в армията, но по сега действащия закон не могат да го направят. Ние слагаме горна граница от 40 години. Разбира се с това не отпадат всички медицински прегледи и изисквания за физическа подготовка, които трябва да издържи и един 28-годишен кандидат.

Това каза министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността след днешното заседание на Министерски съвет. Той разкри подробности за предложението на Министерството на отбраната максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си. "Искам да обясня логиката. Не са малко случаите, в които един млад човек идва и подписва договор, а след три години напуска. Защо един 32 или 35-годишен човек, който отговаря на всички условия, да не може да постъпи да служи в армията? Има много длъжности, шофьори, готвачи, за които не е необходимо да си на 28 години. Мога да вида м пример. Преди Коледа произведох в чин лейтенант Кубрат Пулев. Той е на 35 години. Вижте го в каква форма е. Условията, които се предлагат за хората над 28 години, са същите. Просто вдигаме границата", обяви Каракачанов. 

Да се увеличи максималната възраст за постъпване в армията, предлага МО

"Трябва дадем възможност на хората, които са натрупали опит, да могат да служат още 3 години. Така ще можем да превъзмогнем недокомплекта на армията. България е страната с най-нисък праг на пенсиониране на офицери от всички страни в НАТО. Този въпрос трябва да бъде решен веднъж за винаги. Вече три години увеличаваме заплатите в армията и ще продължим да го правим. Вече не върви, като се пенсионираш да взимаш пенсия и заплати. През 2015 година това е решение е взето с обяснението, че се получават ниски заплати. Вече не мисля, че е така. Пределната възраст ще се увеличава за тези, които не са упражнили правото си на пенсиониране. За тези, които са упражнили това свое право, ще може да се увеличава пределната възраст, но с решение на министъра. Може, но не е задължително. В специалните сили има мъже, които са на по 35-36 години и изпълняват страхотно задълженията си, в много добра физическа форма са. В резерва е същото положение. Не може да се говори за състаряване на армията", категоричен бе военният министър.

Ето каква е ситуацията с българските военнослужещи в Ирак

Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността обясни и ситуацията с българските военни, участващи в небойната мисия на НАТО в Ирак. "Двамата български офицери в Ирак са изтеглени вчера. Мисията ни не е прекратена. Тя е евакуирана. При вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходящо, те могат да се върнат. Това не е бойна мисия, а мисия по обучение. Към 20-то число им изтича мандата на тези наши двама представители. Чакаме решение и няма проблем те да се върнат", заяви министърът. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Брей, аман от тарикати!

2020.01.29 | 14:42

1

Не мисли за кое, за заплатите ли?
Колко взема подполковник в САЩ примерно? Между 8 и 11 хил.долара.
Тук заплатата е 10 пъти по-ниска.
А искат НАТО-вско качество на работа.
Е, няма как да стане. Комунизмът свърши!

Добави коментар

Водещи новини