Над 50 000 изпитвания годишно на строителни материали и продукти се правят в лабораториите на НИСИ

  • 29 декември 2019 11:02

  • 344
  • 1
Над 50 000 изпитвания годишно на строителни материали и продукти се правят в лабораториите на НИСИ
© pixabay

Повече от 50 000 изпитвания годишно на материали и продукти във всички основни направления на съвременното строителство се извършват в лабораториите на "Научноизследователски строителен институт" - НИСИ ЕООД, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Качеството им се проверява в Изпитвателен център по строителство и Изпитвателна лаборатория за строителни материали. През септември тази година към института заработиха две нови лаборатории в сектор "Строителна химия и изолация". Те също ще допринесат за повишаване на качеството на изпитванията, които дружеството прави, и ще го утвърдят като водещ център за компетентност в строителния бранш.

Дадоха сграда на новото Министерство на инвестиционното проектиране

Само в НИСИ може да бъде предизвикано земетресение от девета степен и така да се провери доколко устойчиви са отделни конструктивни елементи. Единствено в института се прави изпитване на динамични характеристики на бетони, предназначени за пътното строителство, и на влаганите строителни материали за изграждането на АМ "Хемус", допълниха от МРРБ.

За първи път в страната в лабораториите на НИСИ е било направено измерване за топлината на хидратация на цимент. Това дава възможност на производителите да сертифицират у нас така наречения нискотермичен цимент, който се използва за изграждането на язовирни стени, основи на масивни сгради, небостъргачи и други мегаобекти. Пак в тях се проверява и якостта на натиск на масивни бетони за хидросъоръжения като язовирни стени, защото само там разполагат с необходимата за изпитването 500-тонна преса. Друго интересно изследване, което е било направено през тази година, е измерването на съществуващото шумово натоварване на терена на отклонението на 3-та метролиния на Софийското метро.

НИСИ гарантира за безопасността и на стъклените клетки в Столичния зоопарк, защото експертите на Института проверяват якостта на армираното стъкло в отделенията за диви животни, пише в съобщението. Най-авторитетният изследователски институт в областта на строителството у нас е основан през 1899 г. със задача да контролира качеството на внасяните от чужбина строителни материали, припомнят от регионалното министерство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха ха

2019.12.29 | 12:31

1

От шест месеца управител на НИСИ е Филолог по образование!

Добави коментар

Водещи новини