Днес е Бъдни вечер!

  • 24 декември 2019 07:04

  • 3736
  • 2
Днес е Бъдни вечер!
©

Днес е Бъдни вечер, последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ, в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разчупването на питката над празничната трапеза, съдържаща нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11, сред тях са варено жито, фасул, сарми, пълнени чушки с боб, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи и вино. Първото парче от погачата се оставя за Света Богородица. На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

Магията, наречена Коледа

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Неофит - Българският патриарх и Софийски митрополит, ще оглави празничното богослужение в храм-паметника "Свети Александър Невски".

Нашата християнска вяра отново ни пренася под грейналите небеса на светата Витлеемска нощ и по традиция стотици богомолци ще посрещнат заедно вечерта на Бдението в патриаршеската катедрала. 

Започва Коледният пост

От 18:00 часа ще бъде отслужено празничното богослужение. По традиция тази вечер в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена утринната служба - богослужението, което утре на Рождество Христово ще бъде извършено в другите православни храмове в страната. Това е така, за да може българският патриарх пръв да отправи посланието си за мир и да поздрави българския народ.

Последвайте канала на

Novini.bg
3736 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЕ ЗА БРАВЯЙТЕ

2019.12.24 | 07:55

2

И ВИЕ ПЛАТЕНИ ПРОСТИТУТКИ-ЖУРНАЛИСТИ ,ОТ ТОЗИ ПОРЪЧКОВ САЙТ ,ЧЕ ИДВА КОЛЕДА И ЗА ВАШИЯ ГОСПОДАР .

йоан

2019.12.24 | 07:31

1

Трефонов е прост като Борисов и биг брадър с колана

Добави коментар

Водещи новини