Общински съветник: Само със зелен билет или миене на улици въздухът няма да стане чист

  • 23 декември 2019 10:05

  • 491
  • 2
Общински съветник: Само със зелен билет или миене на улици въздухът няма да стане чист
© Novini.bg

82 хиляди зелени билета са били продадени в петък в София, когато за първи път тази зима Столичната община активира мярката срещу замърсяването на въздуха.

Това е с 20 хиляди повече от стандартно продаваните в делничен ден билети, каза пред „Хоризонт“ Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет. Ефектът се търси по отношение на здравето, а не какво ще спечели или загуби общината, допълни тя.

 

Очаква ни отново мръсен въздух в София, утре въвеждат безплатни буферни паркинги

 

 

„Да си вярваме или да се убеждаваме, че само мярката зелен билет или само мярката миене на улици, или само мярката инкриминиране на горенето на отпадъци ще доведат бомбастични резултати и ще променят коренно картината, е наивно“, коментира Радева.

 

Пускат зелен билет в София заради мръсния въздух

 

Хората, ползващи градския транспорт, рядко се ориентират към еднократен билет. Цената на годишната карта е 365 лева, тоест, закупувайки си годишна карта, пътуваме, условно казано, със зелен билет всеки ден, уточни Лорита Радева.

Смяната на отоплителните инсталации е една от мерките на общината за справяне с мръсния въздух, но популярността все още е слаба.

„20 хиляди печки могат да бъдат сменени. 20 хиляди домакинства могат да се възползват от тази мярка. В обявения период за кандидатстване не, а само за заявяване на намерения през пролетта на тази година, такова желание проявиха  6 хиляди от домакинствата на територията на нашия град.“

Затова се планира нова информационна кампания, включително с индивидуални срещи в районите, отопляващи се компактно на твърдо гориво, съобщи Радева.

„За да можем да разкажем за предимството на тези инсталации, които ще въведем и едни страхове да опровергаем, свързани с това, че енергийното подпомагане, което досега е осъществявано с дърва и въглища, след промяната на системата за отопление вече няма да се дължи.“

Инсталацията за енергийно оползотворяване горивото от RDF няма да гори отпадъци, категорична е Лорита Радева.

"Какво значи това? Че от нея са отделени всички рециклируеми отпадъци, тоест процента на онова, което най-силно притеснява хората – горенето на пластмасата, на лепила, на материали, които замърсяват въздуха на града във висок процент, е отделено. Самата инсталация е с четиристепенна система на очистка на изгорелите и отработените газове. Съвсем различно е от това да гориш отпадък“, обясни още тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
491 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.12.23 | 11:15

2

e haide prestapni slugi i pederasi ot facebook tuk niama da pishem tce tova niama da se haresa na ciganskiat premier

Инолкио

2019.12.23 | 10:33

1

Всички които се возят грaтис сa си купили билети зa дa сa по спокойни. НЯМA НИКAКВО УВЕЛИЧЕНИЕ НA ЖЕЛAЕЩИТЕ ДA СЛЯЗAТ ОТ КОЛИТЕ СИ.

Добави коментар

Водещи новини