Петър МОСКОВ: Човек трябва да има страх от Бога!

Д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва е български лекар - анестезиолог и политик, бивш министър на здравеопазването (2014г. – 2017г.). Правим интервюто навръх рождения му ден на 17 декември, когато навърши 49 години. Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва е потомък на бележит български род, на семейство със стари демократични традиции. Братът на неговия дядо, социалдемократът Атанас Москов, побеждава Георги Димитров на изборите през 1946 г., след което е прибран в полицията, а после изпратен в Белене. Бащата на Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, д-р Стефан Москов, също е бил лекар, майка му Емма Москова, бе дългогодишен директор на Националния институт за паметниците на културата, а впоследствие – министър на културата в правителството на ОДС. Негов братовчед е режисьорът Теди / Стефан/ Москов. През март т.г. д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, д-р Любомир Канов и техни съмишленици основаха своята партия КОД – Консервативно обединение на десницата.

- Г-н Москов, преди дни вие от КОД отправихте публично предложение да се направят промени в Конституцията – да се въведе образователен ценз за избирателите. Смятате ли обаче, че обществото ни има интелектуална зрялост да оцени това ваше предложение?

- Да, смятам, че обществото ни има такава зрялост. В устрема си да загърбим социализма и да построим демокрацията, забравихме, че нейн основен принцип е свързан с волята на хората. А не с някои, неизбирани от никого в неправителствени организации и икономически структури. За да бъде смислен демократичният вот на хората, той трябва да е осъзнат. Не говорим за ценз, а за квалификация, която е свързана с цялата сегашна философия на Конституцията – ние трябва да сме навършили 18 години, да не сме в затвора по време на вота, за да можем да гласуваме и т.н.. За нас от КОД е много важно да се водят разговори за подменените ценности на демокрацията. Смятам, че абсолютно всички – и управляващи и управлявани, сега говорят затова, че демокрацията е подменена. Ето защо трябва да започнем от механизмите на гласуването. В нашето общество сме приели, че трябва да имаш средно образование, за да получиш шофьорска книжка. Да приемем, че за гласуването трябва да имаш поне основно образование. Опасността да избереш калпаво управление на държавата не е по-малка, от това да управляваш МПС. Важно е изборът да бъде осъзнат и свързан с определена емоционална и интелектуална зрялост. С нашето предложение ние просто доразвиваме възможностите, заложени в Конституцията.

Друг важен акцент в идеята ни, е свързан с неистината. Като говорим за промяна, ние в България, а и другаде по света, се има предвид предимно формата, а не смисъла и същността. Припомнете си от началото на демокрацията през какво минахме – то не бяха цветни бюлетини, не бяха с лентички, интегрални и т.н., но всичко това са заобикалки само и само да не се каже истинската причина. А тя е, че тези промени във формата, не в същността, бяха затова хора, които не могат да си прочетат имената, да нямат проблеми в изборния процес. Някои медии пък, като телевизиите например, превърнаха гласуването на неграмотните хора в шоу. Но това не е шоу, а е трагедия. За немалка част от електората изборният процес е нещо като Коледна добавка – веднъж на 4 години някой им дава по 30-50 и повече левове. Гласуването, както вече казах,  е фундамента на демокрацията. А тук едни хора плащат на други, защото са неграмотни!? Това трябва да се прекрати. Защото то демотивира смислените хора от участие във вота. Въпросът е обаче дали институциите, които могат да променят това – Народното събрание и Президенството имат зрелостта да стартират изменения на тези порочности. Нашето предложение вече е и на бюрото на президента, както и на всеки от народните избранници.

Д-р Любомир КАНОВ: Едва 10% от българите гласуват информирано

- Още при създаването на КОД, казахте, че ще работите за формиране на „силна, единна политическа дясна формация”. 30-годишният опит не сочи ли, че това е оксиморон?

- Аз персонално съм участвал във формирането и изграждането на повечето коалиции и формации вдясно през последните 20 години – ДСБ, Синята коалиция, РБ и т.н..Изводът е, че не може да се прави компромис с основната идеологическа линия за сметка на някакви количествени натрупвания. Събирането на карашък по характер и цели потически партии само и само да достигнат 5-6%, може би отговаря на въпроса как се влиза в парламента. Но, както показа РБ, по никакъв начин не доказва как се управлява. Това става само с ясни цели, базирани на единна и обща идеология. Заниманието на политиката не е да дублира вашето – журналистическо занимание да се правят анализи. Заниманието на политиката е да дава решения и да ги прилага в управлението. Затова ясно сме казали, че е нужна единна, дясна, консервативна партия, която ще води ясна политика за управление.

 - Управлението вече става твърде трудно, всеки, особено у нас, мрази всекиго. Според вас има ли начин гражданската енергия да бъде канализирана в положителена посока?

- Смятам, че с излизането от комунизма, всички ние попаднахме на следващия експеримент – либералният. Това влоши още повече отношенията между хората и наистина всеки започна да подозира и недолюбва всеки. Територия, на която няма държавност и липсва свобода на икономическата инициатива, защото няма предприемач, който да не е обвързан с властта по места – това поражда обстановка, в която всички се намразваме. Или пък всички обичат управляващите до момента, в който са първи и ръководят. Защото тук преобладава мисленето, че „нашият икономически просперитет, е свързан с това да намажем нещо от управлението”. Това са тъжните изводи за резултатите от либералния преход. Днес аз ставам на 49 години и си давам ясна сметка, че моят живот премина в експерименти – първо, комунистическият, после либералният. Сега създадохме КОД, защото ни се иска да върнем нормата, нормалността, да спрем опитите. Хората не искат толкова промяна, колкото гаранция, че основните им ценности и права ще бъдат охранявани и защитавани. Това, разбира се, е валидно за онези като мен и вас, които са избрали да живеят тук, в България и да отглеждат децата си тук и да създават бъдеще за тях. Такива хора искат да има държавност, сигурност и свобода. Вярвам, че затова си струва човек да се бори и отстоява.

- Като бивш здравен министър, вие чувствате ли се жертва на маразма, на фалшивите новини и манипулациите, насаждани в обществото?

- Никога през живота си досега не съм бил жертва. Дядо ми казваше, че „тарикат мъж не писка”. Цялата зловеща медийна кампания не беше насочена срещу мен, а срещу онова, което правех. Ако не вършех нищо, сигурно щях да съм любимец на всички. Но, когато чистиш раната, за да оздравее, срещу теб правят организирани кампании. Времето показа, че зад всички тези кампании не стоеше реален проблем. Върнете се 4 години назад и сравнете моите предложения за промени тогава  с исканията на медсестрите, които те поставиха тези дни пред премиера. Аз слушах внимателно този разговор. Не харесвам такива раздумки, в които има грубо смесване на политиката с чистата професионална прагматика на сестрите, които са доведени до ръба на отчаянието. Политиката трябва да зададе целите и методите за постигането им. Да питаш медицинските сестри как да променим системата, не е точно политическо. Нещо друго е.

Сега сестрите говореха затова, че лечението трябва да е комплексно – нещо, което беше заложено в нашата програма и бе приложено за известно време. Те казаха също да се върне системата за пръстови отпечатъци, която съдът отмени, защото щяла била да дискредитира европейски граждани и т.н. Припомням, че този идентификатор действаше месец и половина и за това време  „спести” 25 милиона лева – пари, които болниците поискаха от касата, но срещу тях нямаше физическото присъствие на пациенти. Т.е., дайте си сметка, ако е съществувал по-дълго време, каква щеше да е ползата от него. Когато говорим за промяна, за реформи, то трябва да кажем и как да направим смислени системите. Тогава идентификацията струваше 450 000 лева, работи близо два месеца и разкри 25 млн.лв. кражби – това е истинското име за тези пари. Какво стана след това?4-та година се говори за електронна здравна карта, чиято цена ще е не по-малко от 100 милиона лева. Съпоставете – 450 000 лева срещу 100 000 лева. А дали с въпросните електронни карти ще може да се правят гешефти, както с личните карти на някои хора, нека си отговорят сами всички средно интелигентни наши съграждани. В здравеопазването се говори само и единствено за пари. Същата тази система не лекува хората адекватно, както се прави в останалият модерен свят. Пациентите не са доволни от нея, работещите в сферата на здравеопазването, също. Дълго мога да коментирам по тези теми, но няма да имате достатъчно място затова.

Петър Москов: Ако НЗОК се замени с частни фондове, отговорността ще стане анонимна

- Защо е тази огромна съпротива срещу реформирането на здравната система? Нормално ли е за 30 години демокрация да бъдат сменени близо 35 здравни министри?

- И 55 да са сменени, важно е всеки да е имал ясни цели за постигане и дори минималното нещо по тях да е постигнал, пак е добре, защото ще има ефект от това. В тази система има значително количество пари – на годишна база там се въртят около 8 милиарда лева. Тези пари са канализирани и влизат в джобовете на точно определени хора. Лекарите и сестрите са функция на система от търговски отношения, която приравнява здравеопазването към търговията с гащи. И казват, че който по-добре продавал гащи, той бил по-добър лекар.

Друга важна причина за съпротивата срещу реформирането на сектора е, че огромна част от традиционно присъстващите партии в парламента, са част от проблема, а не са част от решението му. Всички говорят за проблеми в системата. Нека кажа ясно – няма „система” в българското здравеопазване. Затова е по-уместно да заговорим за въвеждане на системен подход в здравеопазването, който да търси ефективност на вложените от нас пари за здраве.

- Вие сте от бележит български род. Консерваторът Константин Стоилов преди години е казал, че силата на малка държава като нашата, може да е в нейните нравствени възможности. Коя е човешката добродетел, в която вярвате най-силно?

Човек трябва да има страх от Бога. Тогава повече от демоните в нас ще бъдат обуздавани. Трябва да знаеш, че краят е част от пътя и да се надяваш на Божията милост.

- С братовчеда ви – режисьорът Теди Москов, преди се поздравявахте с „Как сте, вашта мама Костовистка”. На Коледа пак ли така?

Да. Животът ни разпиля и рядко се виждаме и чуваме, но винаги, когато можем, го правим и винаги е хубаво. Защото наистина кръвта вода не става.

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Нужни ли са по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци?

Нужни ли са по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.