Петър Москов: Ако НЗОК се замени с частни фондове, отговорността ще стане анонимна

  • 16 юли 2019 08:41

  • 731
  • 2
Петър Москов: Ако НЗОК се замени с частни фондове, отговорността ще стане анонимна
©

Между всички разговори за предложеният нов здравен модел, ние пропускаме основният въпрос - кой да носи отговорността за системата на здравеопазването? Отговорът на правителството е държавата да излезе от отговорността си и на нейно място да влязат частни фондове, които да я носят. Това заяви бившият здравен министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва в ефира на БТВ.

„Това е политическо решение“, категоричен бе той.

„Държавата бяга от своите същностни функции. Ако си мислим, че един ще плаща, а друг ще определя правилата, това е наивно. Всички знаем, че който плаща, той поръчва музиката“,

По думите му единствената цел на фондовете е да печелят. „След време фондовете ще кажат, че са нужни още пари и ще въведат някакъв по-строг контрол“, прогнозира бившият здравен министър. Той подчерта, че това е отстъпление на държавата.

„Когато в обществения фонд пуснеш частен интерес, той не е в полза на обществото, а на частника“, подчерта Москов. Той даде пример с врачанската болница, в чийто двор бяха построени три частни болници, а резултатът е, че днес болницата не работи.

Москов обяви, че подкрепя предложението на Ананиев, да се раздели на здравният пакет на основен и допълнителен. По думите му е било крайно време да стане ясно за какви здравни услуги плащаме.

„НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Ако той се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна“, предупреди Москов.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Москов е прав

2019.07.16 | 20:37

2

За какво плащаме данъци на държавата, след като тя не си изпълнява трите основни функции - здравеопазване, образование, сигурност!? Другите две функции са на патерици, но ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО се влачи по корем, като такова изобщо го няма. АКО ИМА ЖИВИ ХОРА, ТО СЕ ДЪЛЖИ САМО НА НЕИМОВЕРНИТЕ УСИЛИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, част от които са МНОГО ДОБРИ, ЧЕСТНИ И ОТГОВОРНИ, ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ!
А реформата трябва да постави болниците в центъра на системата, там е истинското, свързано лечение, не в нащърбеното ДКЦ с лекари - бабички, не в раздралите болниците центърчета с по едно-две отделения и 3-4 прелитащи лекри.
Не, това не е здравеопазване, това е имитация и престъпно източване на пари.

Пациент

2019.07.16 | 10:04

1

Изключително точен коментар! Ще стане много по-голям батак с фондовете! Действително от няколко години държавата /МЗ/ се разтоварва от същинските си задължения. Постепенно прехвърли всичко към НЗОК-онколечение, хемодиализа, скъпоструващите лекарства, фонда за лечение в чужбина и др. Касата стана като отдел към МЗ, вкарвайки нашите пари за здраве в общия "кюб" на държавата. Къде отиде независимостта и като институция управляваща парите за здраве от всички нас. Като гледаш състава на Надзорния съвет и кой управлява и нарежда какво да става с парите ни, се питаш каква институция е НЗОК-държавна или каквато трябва да бъде-независима.

Добави коментар

Водещи новини