Варненци честват 175 години от рождението на Капитан Петко войвода

  • 18 декември 2019 13:38

  • 307
  • 1
Варненци честват 175 години от рождението на Капитан Петко войвода
© Булфото

С военни почести бе отбелязана днес във Варна 175-та годишнина от рождението на Капитан ветко войвода, създател на първото Тракийско дружество в страната. Честванията преминаха под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Да се поклонят пред делото на великия българин дойдоха много представители на местната и държавната власт, общественици, граждани.

Има още какво да научим от заветите на Капитан Петко войвода, те и днес ни мотивират за дейност в името на Отечеството, посочи председателят на Тракийското дружество във Варна Румяна Вълчева.

Тя допълни, че през следващата година се навършват 120 години от кончината на Войводата, и вече се подготвят серия инициативи, с които ще бъде отбелязана годишнината.

Библиотеката в Търговище е домакин на гостуваща изложба за живота и делото на Капитан Петко Войвода

В памет на героя днес във Варна бе открита и изложба за живота и делото му, и връзката му с Варна. Представени са и най-известните паметници, свързани с националноосвободителната му борба. Експозицията показва и детския поглед към Войводата, чрез рисунките, отличени в специален конкурс.

Честванията във Варна ще приключат с музикално-художествен спектакъл "Капитан Петко войвода - победителят на времето", който ще се състои в Тракийския дом в града.

 

 

Последвайте канала на

БТА
307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Отвратен

2019.12.18 | 17:43

1

Председателката на Варненското дружество няма нищо общо с тракийци нито като произход, нито като манталитет! За срам на всички нас, превърна дружеството в ЕООД, задигна имотите ни и се разполага в тях като в собствен дом. Жалко, тъжно и срамно!

Добави коментар

Водещи новини