Библиотеката в Търговище е домакин на гостуваща изложба за живота и делото на Капитан Петко Войвода

Регионалната библиотека "Петър Стъпов" в Търговище е домакин на гостуваща изложба за живота и делото на Капитан Петко Войвода.

Експозицията, озаглавена "Живот в името на хората, справедливостта и свободата" е посветена на 175-та годишнина от рождението на именития българин. Експозицията е дело на Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково. В Търговище тя гостува по покана на Тракийското дружество "Стоян Мавродиев" и със съдействието на библиотеката в областния град, съобщава БТА.

Видин ще бъде домакин на фестивал за развитие на емоционалната интелигентност на децата

Показани са 15 цветни пана, съдържащи архивни документи и снимки, част от които предоставени от Държавните архиви в Хасково и в Бургас, Централния държавен архив, Българския исторически архив към Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", НЧ "Тракия - 2008" - Хасково.

Съставянето на текста върху паната се базира на информация, почерпена от изготвената от краеведа Борис Колев хронограма за живота и дейността на Капитан Петко Войвода.

Изложбата е открита от Нели Анастасова, председател на Тракийското дружество в Търговище. Тя привлича десетки родолюбци и потомци на бежанци от Беломорска Тракия, които днес живеят в Търговищкия край. Изложбата ще остане подредена в Арт-галерията на библиотеката в Търговище седем дни. Има изготвен график за посещения от организирани групи ученици, уточниха от културната институция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Култура

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет