Министър Маринов връчи голямото отличие на церемонията "Полицай на годината 2019"

  • 17 декември 2019 15:45

  • 817
  • 0
Министър Маринов връчи голямото отличие на церемонията "Полицай на годината 2019"
© МВР

„Достойни са ежедневните Ви усилия в името на обществото. Предизвикателствата пред МВР растат, но целият екип доказа, че може да се справи с тях. Благодаря на Вас и на семействата Ви за търпението към работата в полза на всички български граждани“.

С тези думи министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, се обърна към колегите си, отличени на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Днешните награди за полицаите са логичен завършек на динамичната година, изпълнена с множество задачи, които винаги са свързани с високи очаквания към МВР. Отличия получиха най-добрите, но зад техните резултати стоят усилията на много колеги, отбеляза вътрешният министър. Той очерта приоритетните линии на действие, по които работят и наградените полицаи - охрана на държавната граница и външна за ЕС, противодействие на конвенционалната, противодействие на тежката и организираната престъпност, опазване на обществения ред. Министър Маринов благодари и на прокуратурата за постигнатото единодействие, резултатите от което говорят за ефективността на съвместната работа. В знак на признателност вътрешният министър връчи на главния прокурор Сотир Цацаров почетно отличие на МВР „За доблест и заслуги“. Министърът използва възможността да благодари и на фондация „Доверие и закрила“, съучредители на наградата „Полицай на годината“, която е своеобразна обществена оценка за работата на полицейските служители.

26-то издание на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“ уважиха народни представители, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бивши министри на вътрешните работи и главни секретари на МВР, полицейски аташета. Раздадени бяха четири индивидуални и четири колективни награди, както и две поощрителни и две - за граждански принос. Част от отличените получиха и награди от Прокуратурата на Р България. 

По време на церемонията бе организиран търг за детски рисунки, участвали в конкурса „Аз и Детското полицейско управление“. От изложените 100 творби бяха продадени 61, а събраните средства са 4190 лева. Те ще бъдат внесени по сметката на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. По инициатива на домакина на тържеството - директора на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, бяха наградени и трима от победителите в конкурса за детска рисунка.

Индивидуални награди

Индивидуален носител на приза „Полицай на годината 2019 г.”

Младши инспектор БИСЕР ЧАУШЕВ - старши полицай/водач на служебно куче в Мобилна гранична полицейска група от ГПУ- Момчилград, ГДГП. За доказан висок професионализъм, за множество успешни оперативно-издирвателни мероприятия и съществен принос за недопускане на нелегални мигранти да преминат незаконно през държавната граница на Р България.

I място - старши инспектор ИВАН ГЕРАКОВ - началник на група „Престъпления против собствеността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, ОДМВР-Благоевград. За доказан професионализъм, проведени целенасочени и всеобхватни оперативно-издирвателни, оперативно-технически и агентурни мероприятия довели до разкриване и документирани на престъпната дейност на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества, взломни кражби и касоразбивания, престъпления свързани с продажбата на акцизни стоки - гориво, трафик на хора с цел развратни действия.

II място - инспектор ГАЛИНА ВЕЛИКОВА - разузнавач в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, ОДМВР-Силистра. Проявен висок професионализъм в борбата с престъпността по национално значими случаи, свързани с разбиване на организирана престъпна група, извършваща дейности по уреждане пенсионирането на граждани чрез изготвени за целта и представени в териториалните поделения на НОИ в страната неистински документи удостоверяващи трудов и осигурителен стаж и друга ОПГ която осигурява неправомерно отпускане на пенсии по инвалидност поради общо заболяване от териториалното поделение на НОИ София-град.

III място - младши инспектор КОСТАДИН КОЕВ - младши автоконтрольор I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Пътна полиция“, ОДМВР-Пазарджик. За проявен професионализъм при изпълнение на служебни задължения по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на гражданите.

Колективни награди

Колективна награда „Полицай на годината 2019 г.” - сектор „Измами“, ГДНП. За проведените комплекс от оперативно-издирвателни, оперативно-технически и процесуални мероприятия съвместно със служителите от звената/групите за противодействие на телефонните измами в ОДМВР-Велико Търново, Русе и Плевен по задържане, документиране и доказване престъпната дейност на лица и групи, извършващи телефонни измами на територията на страната.

I място - служителите от отдел „Контратероризъм“ при ГДБОП. За постигнати високи резултати във борбата с организираната престъпност и предотвратяване и неутрализиране дейността на множество организирани престъпни структури занимаващи се с придобиване на бизнеса на фирми, чрез сплашване, палежи, изнудвания и телесни повреди; търгуване, притежание и съхранение на незаконни огнестрелни оръжия и отпускане на заеми срещу залог или висока лихва; събиране или предоставяне на финансови средства, използвани за финансиране на терористични организации и покупко-продажба на незаконно огнестрелно оръжие и боеприпаси.

II място - Мобилна гранична полицейска група на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово при Главна дирекция „Гранича полиция“. За проявен професионализъм при участие в специализирани полицейски операции по издирване и задържане на лица, извършили тежки криминални престъпления на територията на ОДМВР-София и ОДМВР-Сливен.

III място - отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас. За проявен професионализъм, инициативност, полицейско майсторство, доказан професионализъм при опазване на обществения ред, борбата с престъпността и осигуряване на безопасността на гражданите и успешни реализации с множество задържани лица, извършители на тежки престъпления.

Поощрителни награди

- 01 сектор „Разследване на криминални престъпления“ към отдел „Разследване“ при СДВР. За постигнати високи резултати в служебната дейност и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните им задължения, изразяващи се в проявен висок професионализъм при работа по 480 досъдебни производства (180 новообразувани през 2019 г., 240 от минали години и 51 върнати за събиране на нови доказателства) за тежки престъпления - убийства, грабежи, телесни повреди, разврат, кражби, измами и други.

- 01 сектор „Престъпления против личността“ към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР. За доказан професионализъм и добра организация на работа, довела до постигането на много добри резултати в служебната дейност - разкрити 10 убийства, от извършени 11 през годината.

Граждански принос

1. ПЕТЪР БОНЕВ от гр. Стара Загора. За проявена гражданска позиция, рискувайки живота си на 24 ноември 2019 г. пресича извършването на тежко престъпление, застрашило живота на момиче, пътуващо във влака от гара Пловдив за гара Варна.

2. ДАМЯН КОЛЕВ от гр. Димитровград. За проявена гражданска позиция, в качеството си на длъжностно лице - охрана на общежитие, реагира адекватно и професионално, като спомага за евакуирането на 22 живущи в общежитие, обхванато от пламъци. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини