РИОСВ – Бургас провери сигнал за миризма на нефтопродукти и газ в Бургас

  • 11 декември 2019 13:20

  • 167
  • 0
РИОСВ – Бургас провери сигнал за миризма на нефтопродукти и газ в Бургас
© Pixabay

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас съвместно с Регионална лаборатория - Бургас към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) - София извършиха незабавна проверка след получени сигнали от жители на град Бургас за миризми на нефтопродукти и газ през изминалото денонощие в часовете от 21.45 на 10 декември 2019 г. до 00.30 на 11 декември 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Бургас.

Измерванията за качеството на атмосферния въздух бяха направени при пълно безветрие с мобилна апаратура GASMET по 28 показателя както в местата на подаване на сигналите, така и по границата на производствената площадка на „Лукойл Нефтохим“ АД.

Три акта за нарушения на режимите в "Сребърна"

Регистрираните стойности при измерването са под границата на количествено определяне на метода. При извършен обход по границата на производствената площадка на рафинерията от експертите на инспекцията е усетен мириз на нефтопродукти. В ежедневния рапорт на дежурен старши инженер химик/диспечер на „Лукойл Нефтохим“ АД е докладвано за предприети действия от екипи на Единната противоаварийна служба (ЕПАС). Осъществено е замерване в гр. Бургас по: ул. „Янко Комитов“, около хипермаркет „Кауфланд“, жк „Славейков“ бл. 64 - по протежение, жк „Лазур“ - около Хотел „Аква“, по протежение на ул. „Места“, жк „Изгрев“ - парк до хипермаркет „Била“, РУМ „Велека“, жк “Братя Миладинови“ - кръстовище на пл. “Трапезица“, бензиностанция „Лукойл“, автобусна спирка до Билкова аптека, Морска гара, Морска градина - няма регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди.

Втори екип на ЕПАС е извършил замери покрай оградата на „Лукойл Нефтохим“ АД, в посока Бургас и Долно Езерово - няма регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди, няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи.

От РИОСВ - Бургас хванаха бракониер да улавя птици с мрежа
От страна на дружеството са спрени дейностите с риск от предизвикване на емисии. Засилен е контролът върху работните параметри на инсталациите. Данните от провежданите собствени непрекъснати измервания не показват превишения на нормите за допустими емисии. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи - няма пропуски, не са констатирани миризми. Преди и по време на сигналите не са извършвани дейности по преработката на стари екологични щети.

Превишения на контролираните замърсители не са регистрирани от АИС „Долно Езерово“ и диференциалната оптична система „OPSIS” в комплекс „Лазур“.

За неизпълнение на Условие 9.4.1 от Комплексно разрешително № 6-Н2/2015 год., актуализирано с Решение №6-Н2-И0-А1/2018 г. за разпространението на миризми извън границите на производствената площадка към оператора „Лукойл Нефтохим“АД ще бъдат предприети административно-наказателни действия.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини