Пулмолог: При горенето на твърди отпадъци се получава токсичен коктейл, който влияе и на ДНК-то

Нарушенията с горенето на отпадъци са ежедневие. Столична община е осигурила средства за подмяна на отоплителните уреди на 20 000 семейства. Към момента са подадени само 6 000 молби за подмяна на отоплителните уреди. Проверките за горенето се извършват от представители на Столична община и полицията. Имаме право да влизаме в незаконни постройки и общински жилища.

Това каза в сутрешния блок на БТВ общинският съветник и председател на комисията по опазване на околната среда в Столична община Лорита Радева, която коментира темата за мръсния въздух в София. "Въвеждаме различни мерки. Вчера беше внесено предложение за криминализиране на горенето на твърди отпадъци. Правим всичко възможно и призовавам за обединяване на усилията на всички, за да решим този проблем", заяви още Радева.

Фандъкова за замърсяването на въздуха: Явно само със санкции не става

Заедно с нея гост беше и пулмологът д-р Александър Симидчиев. "Всички знаем за фините прахови частици, но при горенето на твърди отпадъци се отделят и летливи въглеводороди. Така се получава един токсичен коктейл от много силни окислители, който влияе и на ДНК-то. Фини прахови частици има през цялата година, но този коктейл се получава при горенето на твърди отпадъци. Когато мерките не дават резултати, трябва да взимаме сами мерки. В затворени помещения можем да ползваме пречистватели, но задължително трябва да се лицензирани. Когато сме навън, можем да носим маски, които също трябва да бъдат лицензирани. Не трябва да превръщаме този проблем в паника. Този проблем не е само на общината или на определени социални групи. Това е проблем на всички", категоричен бе д-р Симидчиев.

Най-точните данни за замърсеността на въздуха може да видите на сайта VremetoDnes.

Коментари

 1. 2019.12.11 | 09:25

  Дядовците и бабите ни се топлеха само с дърва и въглища и живееха по 100 години

  1. 2019.12.11 | 12:10

   така трябва, за да населим земята

  2. 2019.12.11 | 10:17

   От това следва .че ДНК-то ти е променено ,а от това ,че си зомби и без мозък !

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет