Изследване: Повечето българи са на мнение, че корупцията е широко разпространена и безнаказана

  • 09 декември 2019 14:15

  • 377
  • 2
Изследване: Повечето българи са на мнение, че корупцията е широко разпространена и безнаказана
© pixabay

85 на сто от българските граждани са на мнение, че корупцията у нас е широко разпространена. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.

За сравнение средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 63 на сто от гражданите. Според 68 на сто от българските участници в допитването (44 на сто от останалите в ЕС) не може да се очаква, че участвалите в корупция ще бъдат заловени и предадени на прокурор. 70 на сто от сънародниците ни не очакват уличените в корупция да бъдат обвинени, докато такъв отговор в останалата част от ЕС дават 48 на сто от участниците в проучването. За 77 на сто от българите и 55 на сто от остатналите в ЕС не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба.

Проучване: Европейците показват рекордна подкрепа за еврото

На въпрос дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75 на сто от българите и 56 на сто от останалите в ЕС отговарят отрицателно. Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39 на сто) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения (46 на сто). Малцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи, или при регистрацията на автомобил.

Средно в ЕС положителен отговор на такъв въпрос дават пет на сто от участниците, а у нас - 12 процента. Близо половината български участници (49 на сто) са заявили, че през последните три години корупцията е станала пречка за спечелването от тях на обществена поръчка. Такъв отговор са дали 30 на сто от останалите в ЕС. Същевременно 46 на сто от българите и 63 на сто от останалите в ЕС са отговорили отрицателно на този въпрос.

Сред основните проблеми за правенето на бизнес са посочени недостатъчната инфраструктура (54 на сто у нас срещу 46 процента в ЕС), шуробаджанащина (57 на сто у нас срещу 37 на сто в ЕС) и корупцията (51 у нас срещу 37 на сто в ЕС).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
377 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
к

2019.12.09 | 17:21

2

Хората знаят. Нали те го практикуват вземане/даване под масата. Корупцията започва от хората. Докато всеки се чуди как да заобиколи правилата, няма от какво да се оплаква.

Цецо

2019.12.09 | 14:46

1

добър ден

Добави коментар

Водещи новини