Имало едно време една България, лека ѝ пръст

  • 05 декември 2019 16:55

  • 4859
  • 0
Имало едно време една България, лека ѝ пръст
© Колаж: Novini.bg

Имало едно време една държава. Казвали ѝ България. Жителите ѝ се хвалели, че била най-старата на континента, който обитавали. Но минало време и държавата престанала да съществува, защото хората в нея просто престанали да правят каквото и да било, спрели и изчезнали. 

А спрели да правят каквото и да било, защото се страхували, че може да обидят някой. Не че били много морални и човеколюбиви, но просто се страхували, че тоя „някой“ може да има връзки или власт. А пък всички били обидчиви и отмъстителни. И така…

***

На 30 ноември един човек на име Филип Момчилов, който е от Златоград, забелязва обърнато наопаки знаме, прави му снимка и я публикува във Facebook група на града, ни съобщават колегите от OffNews.

Няколко подробности: първо – обърнатото наопаки знаме е Националното знаме на Република България; второ – обръщането му е най-малкото грозно, но въпреки че България си има бойно знаме, също така обърнатото Национално знаме означава война; трето – мястото, на което е било знамето (и тук идва неприятната подробност за Филип Момчилов) е РПУ-то в града. 

Златоград е малък град. Трудно остават незабелязани неща. 

Нататък денят (след публикуването на снимката) на Филип Момчилов е продължил със спиране за проверка от патрул. Момчилов е таксиметров шофьор. Установено било, че кара без колан и че пожарогасителят му е с изтекъл срок, а в аптечката липсва елемент. По думите на шофьора той е бил спрян повече от един път. Ден по-късно той, със свои приятели, отишъл пред полицията, за да изразят недоволството си от целенасочените според тях проверки. Там младежът се сдобил с призовка за следващия ден.

Facebook/Филип Момчилов

 

Свидетел на случилото се е разказал пред журналисти, че главният инспектор „се заяждал“ с тях, като постоянно ги питал дали те са обърнали знамето. 

Още малко подробности: Според свидетел, полицаите, проверили Филип Момчилов, са дописали в съставения акт липсата на колан без да бъде проверяван за това; 

и:

Главния инспектор Дичо Беширов е заявил, че знамето е закачено в двата края и при вятъра и последните дъждове горната част се е откачила. Инспекторът добави, че е благодарил (!!!) на младежа, който направил снимката. Също така е категоричен, че между проверката и публикуването на снимката нямало връзка. Призовката била връчена, защото проверката не е извършена от служител на КАТ и дежурният не е имал право да състави акт.

Имате очи, виждате снимката, правете си заключения откачило ли се е знамето или не. Живеете в същата държава, правете си заключения и за другите неща, ако искате публично ги споделяйте, ако искате – недейте. 

Междувременно си мислете са ето това: в Страсбург бяха отвратени от състоянието на човешките права в България. Комисарката на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович (от Босна) говори за „хронични проблеми” при свободата на словото. Макар да акцентира върху медийната среда, докладът прекрасно може да се обърне и към „новите медии“ – социалните мрежи, каквато представлява Facebook. Говори се за заплахи и преследвания на журналисти и (чети внимателно) съдебни дела под предлог за клевета – тоест използване на държавна власт за сплашване – ти ни критикуваш, ние те привикваме да те пореспектираме малко, че да си помислиш другия път какво ще правиш и ще го правиш ли… и да спечелиш делото и да се измъкнеш, ще си помисли следващия път. Според вас Филип Момчилов ще публикува ли още снимки от районното или други подобни места, в които да показва недобре свършена работа? Добре, да приемем, че той лично, напук или от будна гражданска съвест или кой знае защо – ще продължи да го прави; 

но на неговите колеги, познати, съседи или въобще хора, разбрали за привикването му в районното, дали няма да им подейства „отрезвяващо“ и следващият път, когато видят нередност, пък било то и опасна, да си замълчат… как мислите? Аз лично залагам на „да си замълчат“. Преди години един младеж беше снимал спящи в патрулка. Помните ли ги? А помните ли какво го сполетя този младеж? Дебнеха го да излезе от входа, да хвърли боклука и веднага го спираха за проверка и го глобяваха, че не си носи личната карта. Че не си носи личната карта между входа на блока и кофата за боклук. Има ли желание за „натиск“, има и начин. Хората не снимат вече много спящи патрули, нали? 

Не могат да разберат някои хора, че критиката, колкото и негативи да носи, може да спасява, може да е полезна. Липсата на критика от друга страна води до липса на развитие. Никой не смее да критикува нищо в Северна Корея. Някой да си мисли, че Северна Корея е цъфнала и вързала? Никой (простосмъртен) не смее да критикува спортните постижения на Северна Корея, хората там си мислят, че са толкова добри, че са недосегаеми. Да сте гледали наскоро мач на Севернокорейския национален по футбол? Чудни са, нали? Ако това ви е крайната цел, разбирам – с прекрасни темповете ни водите натам. Държавата, от друга страна, изглежда незаинтересована от това положение на погазени човешки права, липса на свобода на словото и т.н. Ами… реално това не би трябвало да вълнува една безмозъчна биомаса, за каквато ни имат, нали? 

А относно „рейтинга“ на МВР и това, че много колеги там се оплакват, че хората ги мислели за такива и онакива, че им се дразнят и ги мразят едва ли не… 

… ами в Холивуд имат поговорка: Толкова си голям, колкото е голям последният ти филм. Двайсет хита да си направил, последният ти филм лош ли е, всички те свързват с него и казват: е това е оня, дето направи скапания филм. Реномето на МВР и на всеки един полицай е толкова добро, колкото последните новини за всеки един друг от системата там. Колкото по-малко гнили ябълки, толкова по-добре. 

***

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЕЧАТ И НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ НА РЕПУБЛИКА България
чл. 15. (1) Националното знаме на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.
(2) Националното знаме на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено поле, поставени водоравно отгоре надолу.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
4859 0

Водещи новини