Борят мръсния въздух в София с нови печки

  • 05 декември 2019 08:44

  • 384
  • 3
Борят мръсния въздух в София с нови печки
© Кадър - БНТ

През тази зима Столичната община стартира кампания за подмяна на стари печки. Наред с това започна и монтирането на филтри на комините в къщите, които се отопляват на дърва и въглища. Всичко това е част от програмата за справяме с мръсния въздух и превишаването на допустимите стойности на фини прахови частици във въздуха.

Започна и едно от основните пера, по които Столична община ще се бори с мръсния въздух - подмяната на стари печки.

Новите филтри в София спират до 80% от фините прахови частици от комините

"В Столична община, след като направихме поредната програма за качеството на атмосферния въздух и прилежащите към нея анализи, стана ясно, че над 50% е приносът от транспорт, но над 40% е приносът от отоплението на твърдо битово гориво".Това заяви Йоана Христова, заместник-кмет по екологията на Столична община.

Поставен е фокус върху подмяна на отоплителните тела на домакинствата. Проучване от миналата година показва, че над 55 000 са домакинствата на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища. Кметът е успял да гарантира подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства.

В момента на сайта на Столична община е качена процедурата, която ще бъде прилагана. Тя е за запознаване на гражданите, за консултации. Предстои да стартираме от следващата година с първите 140 домакинства, каза още Христова.

Пречиствателни филтри на 2 хил. сгради ще бъдат поставени в столицата

Последвайте канала на

Калина Христова
384 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Драган

2019.12.05 | 10:05

3

Не е вярно твърденията на герберастите за мръсният въздух в София.Питам какво ще се промени с поставянето върху комините на 100 филтри (който ще се запушат след един сезон), при нуждата от хиляди такива. Както се казва -Всичката пара отива в свирката! Това се казва PR.

БОГА

2019.12.05 | 10:05

2

Тъпа е като галош тая и затова я сложиха кметица да слуша Боко тиквата каквото й каже да го прави ,както навремето шеф на БФС сложиха Михайлов перуката.Ще има чист въздух когато се намали цената на градския транспорт ( като платиш 3,2 за в две посоки за същите пари всеки ще се качи на колата си вместо да мръдне по спирките и да му миришат хора които не се къпят ; да се намали цената на горивата ,енергията и газта.САМО ТОВА Е РЕШЕНИЕТО,другото са герберски врели-некипели. Откъде да знае вожда им- тъпия БОКО Тиквата,Винету и т.н.

2019.12.05 | 10:00

1

a zashto potrebitelite na pecki sas tvardo gorivo ne plashtat danak a samo horata sas kolite tvardoto gorivo e mnogo po goliam zamarsitel.

Добави коментар

Водещи новини