Новите филтри в София спират до 80% от фините прахови частици от комините

  • 04 декември 2019 13:30

  • 2090
  • 5
© Pixabay

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери монтирането на първия от новите филтри на комини в столицата, предаде репортер на Novini.bg.  

"Започнахме изпълнението на нова програма на Столична община за монтиране на филтри на комините на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Миналата година направихме тест с 35 домакинства. Разговаряхме и с хората от Красна поляна, един от районите с най-много замърсяване на въздуха и то следствие на отоплението на дърва и въглища", заяви Фандъкова.

"Ефектът е доказан - 80% е ефективността на използването на филтрите. Това не е кардинално решение на проблема, но има редица къщи, които не са допустими за влизане в двете големи програми", каза още столичният кмет.

"Глобите на горенето на гуми и дрехи извън жилищата са от 100 до 500 лв., а вече двама са санкционирани. Не можем да влизаме в самите жилища, за да установим какво се гори. Имаме програма за премахването на старите сгради от Виетнамските общежития. Вече строим новите жилища и ще премахнем 2-3 блока още през юни месец, там няма да се монтират нови филтри. Неефективно е да монтираме скъпи филтри за една година", разкри Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна".

Пречиствателни филтри на 2 хил. сгради ще бъдат поставени в столицата

"По старата програма има 35 монтирани филтъра. Разчитаме до края на декември да се монтират нови 70-80, за да се усети разликата във въздуха", допълни Чакъров. 

“Филтърът работи на електростатичен принцип. Софтуерът, който е пригоден във филтъра, ще харчи 30 вата, което е равно на изразходваната енергия от крушка. До 80% от фините прахови частици от комините се спират с новите филтри. Филтрите премахват дори миризмата. Горенето вече няма да замърсява”, каза още Даниел Дамянович, управител на фирмата, която предоставя новите филтри. 

“3950 лева е цената на филтъра, което включва и трудния монтаж. Пушекът не попада във филтъра, той стои в комина, а там има електростатичен електрод, който пречиства”, завърши Дамянович. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2090 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Любимец на Столична община

2019.12.04 | 15:11

5

Страхотно с парите от увеличените данъци на бедните с над 20 г. коли да купят филтри за камините на богаташите в Бояна и Драгалевци и климатици на Филиповци. ...
..

Защо не купихте нови коли на хората със стари :)

;ласдф-

2019.12.04 | 14:48

4

Кой ще плати за филтъра когато дойде време за смяна.

2019.12.04 | 14:47

3

Мисля, че 0.0 % влиза в " до 80%. Да кажат реално какво ще свърши.

.

2019.12.04 | 14:32

2

Евтин газ и електричество ни трябва, не скъпи филтри и отопление на въглища и дърва.

пълен ташак

2019.12.04 | 13:49

1

“3950 лева е цената на филтъра, което включва и трудния монтаж. Пушекът не попада във филтъра, той стои в комина, а там има електростатичен електрод, който пречиства”, завърши Дамянович.

по добре да им купят по една термопомпа. кой ще чисти комина, кой ще чисти и сменя филтъра. няма горивна система без поддръжка и подмяна.
абсолютен ташак,, но за сметка на това адски скъп.
пак някой ще открадне едни пари покрай еко истерията.

Добави коментар

Водещи новини