Световноизвестно студио ще реновира площад ''Света Неделя''

Международното жури на конкурса за обновяване на площад "Света Неделя", обявен от Столична община, определи за победител архитектурния идеен проект на студио ''Фуксас''. Това обяви на форум в столицата председателят на журито Малина Едрева.

На второ място бе класиран проектът на Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум "OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)" с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; Студио Вилмот.

Конкурсът за възстановяване, обновяване и изграждане на площад "Св. Неделя" и прилежащите му публични пространства се проведе в две стъпки. Класирани бяха седем кандидата. Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса. Той благодари на колегите си от Университета по архитектура, строителство и геодезия за добре написаното задание. Площад "Св.Неделя" трябва да свърже пешеходните пространства, които започват през пл. "България" през реконструирания бул. "Витоша" до църквата Св.Неделя, посочи Здравков. Той очаква през 2021 г. да започне реновирането на площад "Св. Неделя".

Конкурсът за новата визия на площад "Св. Неделя" е към края си

Кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска сподели пред журналисти, че печелившият проект трябва да покаже по един добър начин наследството на древна Сердика, което проучихме през последните няколко години. Проектът трябва да е зелен и да създава добра среда за пешеходците, посочи Фандъкова. Тя каза, че конкуренцията е била сериозна, първоначално 14 проекта, а след това са селектирани седем на български и чуждестранни авторитетни архитектурни студия.

,,За мен е важно проектът да бъде реализиран, защото амбиция ми е още през тази година да започне проектирането'', посочи кметът. Тя поясни, че избраното проектантско бюро ще има правото да проектира, след което Столичната община трябва да заложи средства и да започне изпълнението на проекта. Фандъкова каза, че евентуалният срок на изпълнение е 2021 г.

Коментари

  1. 2019.11.30 | 14:58

    Едно световноизвестно проектантско студио не може да представи толкова лаишки проект :( Дано не се стигне до реализация. Наистина, господа общинари, смятате ли, че София има нужда от тази порнографска украса за много пари?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет