За да дишаме чист въздух и да имаме ремонтирани улици и тротоари - Фандъкова предложи увеличение на два данъка

  • 27 ноември 2019 12:39

  • 2685
  • 11
© Булфото (архив)

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и зам.-кметът Дончо Барбалов представиха проект за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет, предаде репортер на Novini.bg.

"Целта на предложението е част от мерките за справяне с проблема с мръсния въздух и подобряването на неговото качество, както и за справяне с трафика. Говорим за увеличение на Данъка за автомобили. Тези с най-ниски евростандарти и с най-висока мощност да плащат по-висок данък. Това е позволено по закон. Говорим за колите с евростандарт 0,1,2,3 и 4 и тези с мощност над 74 киловата. За автомобилите с евростандарти 5 и 6, както и автомобилите до 74 kw няма да има промяна в данъка. За колите с евростандарти 0,1 и 2 предлагаме коефициентът за екология да се увеличи с 0,3 и от 1,1 да стане 1,4. За колите с евростандарт 3 и 4 предлагаме увеличението да е с 0,1 и коефициентът да стане 1,2. Увеличението не е чувствително, но смятаме, че това е важно да се предложи. Едва ли хората ще се откажат да карат колите си, защото данъкът им е увеличен с 10 лева. Който замърсява повече, трябва да плаща повече. С проемните се надяваме да съберем допълнителни 18 млн. лева, които ще бъдат насочени към градския транспорт и парковете - градското озеленяване", разкри Фандъкова.

Мръсният въздух - един от основните приоритети на СОС

"Другото ни предложение е свързано с осигуряването на повече средства за ремонти на улици и тротоари, Това ще стане чрез увеличение на Данъка за възмездно придобиване на имущество. Справеливо е допълнителните средства, които очакваме да бъдат към 20 млн. лева, да се насочат към инфраструктурата на кварталите. В София годишно се правят 115 хиляди сделки с имоти и коли, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 хиляди лева, което означава 50 лева данък. Ще предложа половината от тези 20 млн. лева да бъдат предоставени директно на районните кметове", обяви кметът на столицата.

Фандъкова: Районните кметове щели да ме притискат, няма нужда!

"Обръщам се с молба към гражданите на София за разбиране, защото всичко това се прави за нашите деца и бъдещето на града. Така ще можем да дишаме чист въздух, да имаме нови улици и тротоари, а също така вървим и към децентрализация на местната власт. Не предвиждаме и не обсъждаме увеличение на данък сграда и данък битови отпадъци", категорична бе Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2685 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
кърлеж

2020.04.30 | 14:20

11
Ехоооо, г-жа Фъндъковаааа!!! вместо да се чудите как да оскубете софиянци , Сега е времето да окосите тревата в София и да обезпаразитите за кърлежи. Ще плъзне лаймска болест и после ще се вайкате отново. Дааа, много работа много!....

2019.11.27 | 14:40

10

Г-жо Фандъкова,

Тъй като Вие получихте моя глас имам право да Ви попитам:
Защо трябваше съдът да ви задължи да миете улиците 1 път месечно?
Защо при даваните милиони на почистващите фирми, няма задължение да разполагат с техника? В София няма нито едни "Бобкет", който да почиства тротоарите и Витошка?
Липсва и техника,с която преди с въртящи четки почистваха улиците в частта да бордюрите, където се натрупват кални наноси и при изсъхване отиват във въздуха?
Какви са гаранциите, че при повишението , тези пари ще отидат именно за почистваща техника, която минимизира запрашеността на въздуха.
Когато пари се дават без контрол, собствениците на почистващите фирми си купуват скъпи коли и имоти, а ние да продължим да даваме?

О...

2019.11.27 | 14:12

9

Тая трябваше да си я изберете до живот! Да ви е честита. Всичките ви е взела за боядисани врабчета. И си го заслужавате! Поздравления!

Дано измрат поне 10 седесари

2019.11.27 | 13:42

8

заради смъртта а великия Ламбо.

Циганската кметица Фънди,

2019.11.27 | 13:38

7

избрана с масовото участие на Филиповци, Факултето и Красна Поляна, за по 30лв на цигански глас, ще прави от дворовете паркинги, вместо да създаде на децата условия за игра, тая ги превръща в седесарски кочини. Долу синята мафия, Мая е кметът на софиянци.

waffen SS

2019.11.27 | 13:27

6

Поздравления на всеки един балък, гласувал за тъпата даскалица Фандъкова. Сега като ви е толко акъла плащайте повече и се кефете докато го поемате целия

2019.11.27 | 12:43

1

ЗА ДА ДИШАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ ТРЯБВА ДА ИЗЧИСТИМ ВСИЧКО СВЪРЗАНО СЪС СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

Мара

2019.11.27 | 13:19

5

Нерде Стамбул, нерде Ямбо
Като се избират все ГЕРБ, как да се почисти след соц режима. Режима все си е същият при това положение, а и какво общо има режимът с чистотата на въздуха. Чисто е там, където живеят благосъстоятелни хора и си плащат за нови коли, чиста енергия и високи технологии. При нас не е така.

.

2019.11.27 | 13:02

4

А така! Наби ли ви го софияне?

вв

2019.11.27 | 12:54

3

Кога е прокопсал българина!?Харизват милиарди на Кремъл,и после одират кожата на народа,нямало било пари,ми като ги харизвате,как ще има.Така беше и при Живков,така е и сега,все парите им не стигат.

боби

2019.11.27 | 12:49

2

Минаха големите лъжи предизборно и се започна с нови такси и разни там!! Това е положените, драги софиянци! Плащайте, за да имате чист въздух, евентуално, някога!!

Добави коментар

Водещи новини