Проф. Румен Кънчев: Военноморски координационен център е необходим, дори закъснял

  • 26 ноември 2019 21:09

  • 896
  • 2
Проф. Румен Кънчев: Военноморски координационен център е необходим, дори закъснял
© Министерски съвет

Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в САЩ. Особено важен е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в следващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство между България и САЩ. И там са включени всички основни компоненти на едно сериозно и задълбочено стратегическо партньорство. Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев от Евро-атлантическия център за сигурност във връзка с подписания документ при посещението на българската делегация в Белия дом. 

,,Светът се движи към триполярност, много по-сложен от двуполярния свят, с масово превъоръжаване - особено с ядрено оръжие и с високотехнологично оръжие. В този контекст сигурността е много важна. САЩ са водеща страна в областта на сигурността и отбраната и е много важно с такъв съюзник да имаме стратегическо партньорство'', каза проф. Кънчев.

Георг Георгиев за срещата Тръмп-Борисов: България успява да реализира политически контакти на най-високо равнище

Експертът изтъкна, че в документа се поставя акцент на модернизацията на българските въоръжени сили.

Проф. Кънчев коментира, че вероятно зад анонсирания Военноморски координационен център във Варна се има предвид военно командване, което е необходимо, за да координира действията на страните от НАТО в този регион - Румъния, Турция и България - и на приятелските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна. 

,,Според мен изграждането на този център е закъсняло", каза още той и добави, че вероятно Русия ще запази относително неутрална позиция по този въпрос.

Последвайте канала на

Novini.bg
896 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
превод

2019.11.26 | 22:20

1

Голяма морска база на НАТО с една дума.

345

2019.11.26 | 22:46

2

Абе ти войник ходил ли си, трол платен? А образование имаш ли да направиш разлика между център и база?

Добави коментар

Водещи новини