Оставиха цветя пред МС в памет на жертвите на насилие

  • 25 ноември 2019 17:39

  • 729
  • 3
Оставиха цветя пред МС в памет на жертвите на насилие
© bulphoto

Цветя в памет на жените и децата, чиито живот беше насилствено прекъснат, и в подкрепа на всички насилвани с различни форми на насилие жени и деца поднесоха пред сградата на Министерския съвет.

Представители на инициативата "Цвете за нея" внесоха в Министерския съвет и своите искания. Сред тях са да има реална статистика за убийствата от домашно насилие. От инициативата поискаха още статистиката да бъде анализирана и престъпленията да бъдат записвани точно като следствие на домашно насилие. Искат още да има мобилни екипи, така че полицаите да бъдат на разположение 24 часа в денонощието и да действат ефективно, да има обучение на полицаите, следователите, прокурорите и съдиите по тази толкова деликатна материя като домашното насилие, предаде БТВ.

Над 30 000 са сигналите за домашно насилие през 2018 г.

Протестиращите се събраха на площад "Независимост", като по-късно се отправиха към "Орлов мост". Движение бе затруднено за кратко.

Системно тормозена физически и психически, Клавдия няколко пъти бяга и се връща при мъжа си. Когато подава молба развод, той влиза в дома на баба ѝ дядо ѝ и ѝ чупи носа. Просто за секунди цялото ми лице се обезобрази, погледнах се в огледалото, в което съм се гледала като малка, и там са ми най-хубавите детски спомени, и тогава разбрах, че това трябва да е краят”, споделя Клавдия Дали. Тя разказва още, че съпругът ѝ тогава я заплашил, че ще направи всичко възможно да ѝ вземе детето, заплашвал я с развод по италиански с отверка в главата.

 

Пет години по-късно Клавдия застава с лицето си, за да говори за трудностите, през които е преминала. В полицията ще заработи система, която решава казуси като този на Клавдия. Но едва след три години.Чрез системата с 1 заповед може да бъде защитена жертвата, родителите й и деца ѝ. А законодателна промяна е на път да премахне изискването да има три последователни акта на насилие и едва тогава престъплението да се квалифицира като домашно насилие.

Една жена може да бъде убита от първия път или да бъде осакатена от втория акт насилие, а тогава деянието да не бъде квалифицирано престъпление домашно насилие, обясни и Диана Ковачева, национален омбудсман. Кризисните приемни центрове за пострадали от насилие в страната са само 13. Според препоръката на Съвета на Европа на всеки 10 000 души трябва да има по един защитен център.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
729 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Путин

2019.11.25 | 20:33

3

Бити педераси има ли ??

Мая

2019.11.25 | 19:37

2

От кога медиите отрязават протестите по Софийските улици?!

какви

2019.11.25 | 18:14

1

какви са тия жени и какво плачат? имах една любовница, мъжа и като разбра, че я клатя и я бил блъснал, извика полиция да го арестуват, на другия ден си извади медицинско и съда издаде забрана да я наближава. и така човека не можа да се прибере в апартамета си. разведоха се и му взе апартамента и продължи да се чука. и кой преибан излезе накрая??? мъжа.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини