В благоевградската църква "Въведение Богородично" се отбелязва храмов празник

20 ноември 2019 14:00

В благоевградската църква "Въведение Богородично" се отбелязва храмов празник
© wikipedia
235 0

В Деня на християнското семейство - 21 ноември, благоевградската църква "Въведение Богородично" отбелязва храмовия си празник. Тържествената част започва от днес с празнична архиерейска вечерня.

Началото на богослужението е от 17.30 ч. и ще бъде отслужено от Неврокопския митрополит Серафим и свещенството на храма. Това каза за БТА председателят на катедралния храм отец Андон Шавулев.

Митрополит Антоний: Българинът не е изгубил вярата си

На самия празник митрополит Серафим ще отслужи празнична Света литургия, в която ще участват и свещеници от околията. Тази година се отбелязват 175 години от изграждането на храма. Той е построен в стария квартал на Благоевград, на място, на което е имало метох на Рилския манастир. Самата църква е изградена по модел на църквата в Рилската света обител, иконостасът също напомня на този в манастира, допълни отец Шавулев.

Макар че празникът е в строгия Рождественски пост, църквата ще почерпи миряните и присъстващите на литургията с постни храни и десерти, каза уредникът на храма Аделина Стефанова.

За утрешния празничен ден, когато се очаква много хора да дойдат в храма, в двора ще има базар, на който ще се продават ръчно изработени сувенири и десерти. Средствата ще отидат за кухнята за бедни към храма в благоевградския квартал "Грамада", допълни ръководителят на Православния център в града - Мирела Кючукова.

Мая Йорданова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини