Кои са най-честите грешки при шофиране през зимата?

През зимата всяка сутрин отделяме поне 10 минути за подготовка на автомобила. Запотяването на стъклата на колата е проблем, с който се сблъскват шофьорите при температурни разлики. 

"Преди да потеглим на път през зимата - важно е да се махне снегът от колата -  по тавана не трябва да има никакъв сняг, трябва да се изчисти и ледът от стъклата. Трябва със сигурност всеки един автомобил да има зимни гуми с поне 4 мм грайфер. Важно е как в годините се съхраняват гумите, защото това оказва влияние върху нейното сцепление. Тежестта на един имен сезон не оказва никакво влияние на годността на една гума", посочи пред  Bulgaria ON AIR Теодор Янков, управител на автосервиз.

Започва вторият етап на акция „Зима”. Акцент са зимните гуми и пешеходците

Той информира и как да запазим акумулатора си здрав през зимата. "При едно стартиране на двигателя на акумулатора му трябва около 15 км, за да възвърне студения старт, който е направил. Когато се качим в автомобила, трябва да дадем на контакт и да изчакаме плафоните лампи да светнат, защото това е сигнал за акумулатора, че той трябва да заработи, електролитите се задвижват и затова - да не въртим ключа веднага", заяви Янков.

По думите му халогенните фарове за мъгла са от съществено значение също. Хубаво e чистачките вечер да се вдигат, за да не залепват за стъклото и да избегнем скъсване.

Експерт съветва как да шофираме безопасно

"Вътре в колата - отоплителната система трябва да е изрядна, кабинният филтър да се сменя на определено време. Много е важно въздухът да не върти вътре от климатроника, а да взлиза свеж, за да не се получава запотяване", посочи още той. 

Коментари

 1. 2019.11.15 | 14:28

  Най-важно е да не сте бедни,за да може да карате и през зимата.И през лятото също.

 2. 2019.11.14 | 09:55

  И накрая - престанете да ги лансирате тези "експерти", видно е, че тяхната поява по всички телевизии и статии не вършат работа вече 30 години - нещо като катаджиите да дават съвети как да шофираме !!!!

 3. 2019.11.14 | 09:52

  Истината е в строг закон със сериозни наказания за нарушителите и най-вече правещите ПТП-та шофьори, също така въведете го най-накрая "БОНУС-МАЛУС" с жестоки граждански за нарушителите и съответно с големи облекчения за примерните шофьори !!! И голям стимул за шофьори със златен талон! Това е истината !!!

 4. 2019.11.14 | 09:48

  Ей, стига сте стресирали хората с тези зимни гуми!!! В закона никъде не се споменава, че са задължителни, задължително е гумата да е с минимум 4 мм грайфер !!! По скоро направете много строг закона за тези, които причиняват ПТП-та и тогава хората сами ще се погрижат всичко да им е ОК по колите, а който няма възможност, няма да изкарва колата !!!

 5. 2019.11.14 | 09:45

  Теодоре, Теодоре, какъв свеж въздух зимата градско шофиране в София бре??!! Който кара кола със сензор за мръсен въздух и автоматично затваряне на клапите за въздух от вън, може да потвърди, че в София много рядко се отварят и вкарват въздух отвън !!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет