Експерт съветва как да шофираме безопасно

  • 25 октомври 2019 10:05

  • 1875
  • 4
© Novini.bg

Сега е времето, в който трябва да започне зимната подготовка на един автомобила, а не като почнат първите снежинки, заяви пред Novini.bg автомобилният състезател Румен Дунев.

Гумаджийниците и автосервизите не са много и затова, когато се бърза и се получават големи струпвания, може да станат грешки, обясни той.

Затова сега смяната от летни на зимни гуми може да започне сега.

„От опита ми, който имам мога да заявя категорично, че лятна гума с 8 см грайфер не е по – добра от една зимна с 4 см грайфер, защото при летните каучукът става твърд и няма сцепление. Дори и най – евтината зимна гума, ще има по -добро сцепление от най – скъпата лятна гума. Трябва всички шофьори да направят проверка и на антифриза си и да проверят перата на чистачките си, както и да използват зимна течност за чистачки“, каза Дунев.

След като се сменят зимните гуми, трябва да се направи и налягането на гумите, което е записано от завода производител, посъветва той.

„Сцеплението е коренно различно, когато има рязка промяна на температурите и затова е хубаво, когато няма други участници на пътя е добре водачите да изпробват спирачния си път“, обясни Дунев.

При мъгла е хубаво да се включат светлините за нея, чистачките да се включват на степен, тъй като част от нея попада на стъклото и където има маркировка автомобилите трябва да се придържат към нея.

Румен Дунев даде и съвети, когато се получава явлението черен път. Тогава автомобилът удължава спирачния си път от 3 до 5 пъти.

Шофьорите трябва да тръгват на път в зимни условия добре подготвени и да имат вериги за сняг. Задължително условие е колите да бъдат с пълен резервоар гориво, да спазват по – големи дистанции, да имат крик, а децата в колите да са вързани задължително на столчета.

Още от съветите на Румен Дунев пред Novini.bg и подробности за челните катастрофи, на които ставаме свидетели може да видите и ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
1875 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Уау

2019.10.25 | 14:01

4

Хм, аман от големи "специалисти и професори" !?? , като тези по-горе!!! Затова стават големи бели!!

.

2019.10.25 | 13:50

3

На всяка манджа мерудия!

Кх кх кх кх

2019.10.25 | 13:23

2

Акъл не ща , пари ми дай.

Иванов

2019.10.25 | 10:50

1

8см. грайфер??? Черен път или черен лед? Пишете пълни глупости.

Добави коментар

Водещи новини