Бизнесът помага за въстановяване на увредени гори на територията на ЮЗДП

  • 10 ноември 2019 21:06

  • 581
  • 1
 Бизнесът помага за въстановяване на увредени гори на територията на ЮЗДП
© Булфото (архив)

Бизнесът помага за въстановяване на увредени гори на територията на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/, съобщиха от предприятието. Големи търговски вериги и банкови институции, в партньорство с ЮЗДП, са обедилини усилия за въстановяване на 25 декара изгоряла гора край Мечкул, в района на "Държавно горско стопанство Симитли". Това са част от унищожените горски площи при големия пожар през август 2017 г. над Кресна.

С предоставените от бизнеса финансови средства до края на ноември теренът ще бъде почистен от 12-годишните овъглени дръвчета, ще се извърши почвоподготовка, засаждане на фиданките и отглеждане на новите насаждения през първата година. Самите лесокултурни дейности ще бъдат извършени от квалифицирани работници на ЮЗДП, допълват от там.
В есенните доброволчески залесявания на територията на предприятието са се включили над двайсет други частни компании. Най-много са желаещите да създават нови гори в района на "ДГС София", съобщават от предприятието. От края на септември до момента фирми и частни лица са залесили десетки декари горски терени в землищата на Локорско, Железница, Кокаляне и в околностите на Драгалевци, Бояна и Симеоново.

Първите 300  фиданки в Благоевградска област са засадени преди дни край Дренково, в непосредствена близост до международния път Благоевград-Делчево, Северна Македония. С доброволния труд на служители на голяма банка е възстановена горска площ, освободена след нападение от корояд, допълват от пресцентъра на предприятието. Други 700 фиданки от червен дъб, безвъзмездно предоставени от ЮЗДП, са залесени върху опожарена площ в землището на с. Джурово. Над 100 представители от международна фирма са участвали в създаването на своя гора в района на "ДГС Тетевен". При съвместните доброволчески акции горските служители оказват съдействие и експертна помощ на участниците, посочват още от ЮЗДП.

Последвайте канала на

БТА
581 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анархиста

2019.11.11 | 07:23

1

Това са новини.

Добави коментар

Водещи новини