Отчетоха кота минус 4 см на нивото на река Дунав край Силистра

  • 06 ноември 2019 16:09

  • 400
  • 0
 Отчетоха кота минус 4 см на нивото на река Дунав край Силистра
© Булфото

До кота минус 4 см под условната нула падна днес нивото на река Дунав в акваторията на Силистра. Според прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав в следващите два дни водата ще спадне с още 5 см до минус 9 см. В момента дълбочината на реката край града е около 2 метра.

Както по цялото протежение на реката, така и в последния български град по поречието на реката корабоплаването е затруднено, но някои плавателни съдове се движат на свой риск. Тук-там край града натоварени шлепове изчакват покачването на реката.

 

След оттеглянето на реката водата оголи и част от древната история на Силистра. Дялани каменни блокове от разрушената стара крепост на града видяха слънцето, след десетилетия под водата. Според археолозите те не представляват някаква особена ценност, но привличат вниманието на силистренци.

Освен трафика по реката, от ниското ниво страдат и местните рибари, защото рибата търси по-дълбоки места, които са в румънската акватория. Старите хора коментират, че подобна ситуация не е рядкост, но тази година ниското ниво се задържало твърде дълго време. В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини