Абонат пожела да му пуснат ток в нова къща, енергото му поиска 19 000 лева

Абонат на електроразпределително дружество е поискал да му бъде осигурено електричество в новата му къща. От там обаче му поискали сумата от 19 000 лева за услугата. Историята е на инж. Никола Николов.

Аз тези 19 000 лева няма да ги платя, защото вече си имам електромер. Линията, която е построена преди 7-8 години, е захранила единия ми консуматор. И сега, като построих втората къща, ми трябва втора партида, обясни пред Нова телевизия Румен Бахов инж. Николов.

Петър Костадинов от отдел "Комуникации" на електроразпределителното дружество EVN обясни, че капацитетът на мрежата, която минава до имота, е изчерпан. А сечението на кабела на електрическия стълб не позволява присъединяването на нови абонати към него.

Николов пък е категоричен, че от енергодружеството трябва да покажат доказателства, че наистина капацитетът на кабела е изчерпан и да се въведе в експлоатация друг такъв. Това било задължително, за да има електричество в новия му дом.

Тези близо 19 000 лева са изчислени на базата на нормативната уредба. И това не е сума, която EVN ще прибере за себе си. Това е стойността на 700-те метра линия, която ще трябва да се прекара от новия имот на клиента до трафопоста, обясни още Костадинов.

Според енергийния експерт Иван Хинов има два ефективни варианта Никола Николов да има електричество в новия си дом. Единият е да си урегулира парцела. В този случай електроразпределителното дружество ще бъде задължено да му осигури ток, съгласно нормативната уредба. А вторият начин е чрез фотоволтаичен панел.

Коментари

 1. 2019.10.22 | 12:20

  Клиентът - българин, който плаща данъци на държавата, за да изпълнява тя основната си функция - ДА ГО ЗАЩИТАВА ОТ БАНДИТИ, да си построи електростанция, да я плати на даде на EVN и да му я даде, да му събира необосновано високи такси. "Инвеститор"от "европейското ни семейство".

 2. 2019.10.21 | 21:27

  i men me me obraha nakaraha me da platya dva elektromera a mi prekaraha edin kisttata trebvalo da ima akt 16 za da mi prekarat vtoriya elektromer Emi kato imam akt 16 moje bi sled 20 godini togav se mi prekarat A parite gi vzimat prevaritelno

 3. 2019.10.21 | 12:02

  да си пусне ток от първия електромер. явно иска да се отоплява на ток с термо помна или някакъв по сериозен консуматор - за това иска втори електромер с по голям капацитет. а ония от енергото го карат да си плати за нов кабел до обекта. а може би и нов трафопост някъде.

 4. 2019.10.21 | 11:11

  Обирджийството на енергосружествата няма граници! 19 хиляди лева за 700 метра!? Вие да не слагате златни жици Бе? Срам и позор! Имат хиляди нищо не правещи служители и се чудят от къде да им намерят заплати.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет