Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури

  • 02 март 2018 07:22

  • 1366
  • 0
Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури
©

Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури, коства около 9 месеца и струва общо 60 221.75 лв на бизнеса. Това показват резултатите от анализ на Министерството на икономиката за БТА.

В първата процедура се издава становище за присъединяване и сключване на предварителен договор с електроразпределително дружество. Процедурата е регламентирана в Наредба номер 6 от 24 февруари 2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към електропреносната мрежа. Срокът за изпълнението й е 25 дни. В нея предприятието следва да подаде заявление за извършване на проучване на условията за присъединяване към електропреносната мрежа.

Към заявлението предприятието представя на електроразпределителното дружество копие от ЕИК/Булстат; скица с виза за проектиране на обекта или одобрен от съответната община подробен устройствен план - ПУП по чл. 140 или чл. 150 от ЗУТ и Заповед, че е влязъл в сила; документ, удостоверяващ собствеността или правата на владеене на имота; при представяне на договор за наем - нотариално заверено съгласие от собственика.

Цената за издаване на становище се определя в зависимост от мощността на захранването и се заплаща на този етап между 73 лв - 97 лв /до 15кВт/, а от 15 до 50 кВт - между 89 лв - 115 лв.

Във втората процедура трябва да се изготви инвестиционен проект на дейността по присъединяване. В нея е предвиденo предприятието да осъществи проектирането на вътрешното захранване. След изготвяне на проектите на съоръжения за присъединяване, те се съгласуват с електроразпределителното дружество /7 дни/, ДНСК и съответната община. Това е необходимо, за да се получи Разрешение за строеж.

Срокът за извършване на посочените дейности е 365 дни, което всъщност представлява срок на действие на Предварителния договор. След този срок, предварителният договор с електроразпределителното дружество се прекратява, ако клиентът не е изпълнил заложените в договора действия. Съгласно класацията "Правене на бизнес" на Световната банка, която се актуализира ежегодно от електроразпределителните дружества, разходите за предприятието за изготвяне на инвестиционния проект възлизат на около 2400 лв., посочват от икономическото ведомство. Оттам допълват, че 3000 лв. е таксата за фирма за строителен надзор, която да управлява процеса до получаване на акт 16.

На публичните институции и агенции за одобрение на проекта се заплащат още 400 лв. Таксата, която е заплащана на електроразпределителното дружество за одобрение на проекта, е 1150 лв. Общата стойност на разходите по тази процедура е 6950 лв. Средният срок за изпълнението й е 67 дни, отчита в анализа си МИ.

По третата процедура се подписва договор с община за възстановяване на тротоарна настилка и депозиране на средства като гаранция за качество на извършените възстановителни дейности. Оттам трябва да се получи и разрешение за строеж. Процедурата се отчита като самостоятелна от Световната банка. Според електроразпределителното дружество, което докладва данни в областта, тази процедура отнема 49 дни. Разходите по процедурата възлизат на 971.75 лв. В тях се включват 788 лв. нереализирани приходи от депозирани средства от предприятието за срок от 5 години.

Общинската такса за издаване на разрешително за строеж е 0,3 процента от стойността на инвестиционния проект или 153.75 лв и общинска такса за одобрение на проект в размер на 30 лв.

Четвъртата процедура е по сключване на договор за присъединяване. В нея предприятието, което има влязло в сила Разрешение за строеж, следва да сключи договор за присъединяване с електроразпределителното дружество, за да започне същинската дейност по присъединяване. Електроразпределителното дружество изисква от страна на предприятието копие от ЕИК/Булстат; документ, удостоверяващ собствеността или правата на владеене на имота, както и един от изброените документи:

а) влязло в сила разрешение за преустройство на обекта (за обект, който се преустройва);

б) влязло в сила разрешение за строеж, съгласно Наредба номер 6 и ЗУТ;

в) влязло в сила разрешение за поставяне на преместваем обект от съответната община. По тази процедура се изисква и екземпляр от работни проекти - включващи Еднолинейна схема на Главно разпределително табло и отразено място за монтаж, съгласно становище за присъединяване, Архитектура, ВиК и вертикална планировка. Срокът за изготвяне на договор е 30 дни. Следва сключване на договор за присъединяване и заплащане на заложената цена по този договор.

По петата процедура се извършват външни дейности по присъединяването от страна на електроразпределителното дружество. Тази процедура включва изкопни дейности, закупуване на материали, полагане на кабели и осъществяване на връзка с електропреносната мрежа - 84 дни.

Световната банка отчита, че за България разходите за тази дейност, които трябва да заплати едно предприятие, са 52185 лв. В тези разходи се включват изграждането и материалите - 51250 лв, такса за Агенцията по геодезия, картография и кадастър - 50 лв, такса за Комисията по одобряване за получаване на Акт 16 - 540 лв и такса за издаване на Акт 16 - 345 лв. В шестата процедура се подава заявление за сключване на договор за продажба на електроенергия. Срокът за изпълнение на услугата е 7 дни.

Сключване на договор за продажба на електроенергия се извършва след като предприятието предостави ЕИК/ Булстат; копие от договор за присъединяване; разрешение за ползване на обекта или разрешение за строеж за временно електрозахранване на обекта; документ, удостоверяващ собствеността или правата на владеене на имота. Последната седма процедура е по сключване на договор между предприятието и електроразпределителното дружество, монтаж на електромер и предоставяне на достъп до електричество. Процедурата отнема 7 дни и е регламентирана в правилниците на електроразпределителните дружества. Разходи по процедурата не се начисляват. Анализът, изготвен от Министерството на икономиката, показва, че присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури, които се изпълняват 269 дни /около 9 месеца/, като разходите за дейността са точно 60 221.75 лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини