Рекордно замърсяване със серен диоксид в Гълъбово

  • 21 октомври 2019 08:18

  • 2639
  • 2
Рекордно замърсяване със серен диоксид в Гълъбово
© Pixabay

Значително замърсяване на атмосферата е регистрирано в неделя следобед в Гълъбово, показва справка в портала "Air Quality Index" на Европейската комисия, съобщава Нова телевизия. В часовете след обяд станцията на Изпълнителната агенция по околна среда е показала концентрация на серен диоксид от 760 микрограма на кубичен метър, два пъти над допустимите средночасови нива от 350 µg/куб.м.

През последните 7 дни подобни високи стойности на серния диоксид са отчетени четири пъти, като на 16 октомври концентрацията е била дори по-висока от неделната - 817 µg/куб.м.

Серният диоксид се натрупва при изгаряне на горива с високо сярно съдържание, уточнава сайтът на Изпълнителната агенция по околна среда. Там е посочено, че основният източник са ТЕЦ-овете и битовото горене.

Потърпевшите при серни замърсявания са децата, хората от третата възраст и страдащите от респираторни заболявания. Доказано е, че астматиците са 10 пъти по-чувствителни към високите концентрации в атмосферата. При продължително излагане на замърсяване със серен диоксид последиците са нарушения в имунната защита на белия дроб и в дишането, както и развиването на белодробни болести.

Последвайте канала на

Novini.bg
2639 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.21 | 18:00

2

Всички са за съд...

2019.10.21 | 09:37

1

Само ми констатирате...!Ами хайде най-накрая някой да вземе ефективни мерки...!

Добави коментар

Водещи новини