Букурещ одобри въвеждането на винетката "Кислород"

Общинският съвет на Букурещ гласува днес проект за въвеждането на т.нар. винетка "Кислород", предвиждащ редица ограничения за автомобилите с по-високо ниво на замърсяване в румънската столица, съобщава в. "Адевърул".

Проектът, иницииран от кмета на Букурещ Габриела Фиря, влиза в сила от 1 януари 2020 г. и се отнася до достъпа на автомобили с максимална маса под 5 тона, като ограниченията важат за дните от понеделник до петък в интервала между 7 и 22 часа с изключение на официалните празници.

За електрическите и хибридните автомобили, както и за автомобилите с норма на замърсяване Евро 5 и Евро 6 достъпът е разрешен по всички пътни артерии без ограничения; за автомобилите с норма на замърсяване Евро 3 и Евро 4 достъпът е разрешен по всички пътни артерии на Букурещ само след покупка на електронна винетка "Кислород"; за автомобилите с норма на замърсяване не-Евро, Евро 1 и Евро 2 достъпът до централната зона на града е забранен, а до останалите пътни артерии е разрешен след покупка на електронна винетка "Кислород". За автомобилите с норма на замърсяване Евро 4 изискването за винетка влиза в сила от 2021 г.

Винетката може да се се купи за различни срокове - от един ден до една година. Максимална ще бъде тарифата за автомобилите не-Евро: 15 леи за един ден и 1900 леи за една година (еврото се разменя за 4,75 евро). Сайтът Зиаре посочва, че около 593 000 собственици на автомобили в Букурещ и околния окръг Илфов ще трябва да платят такса, за да се движат по улиците на града.

"Сумата от закупуването на винетки "Кислород" ще влиза в бюджета на град Букурещ и ще се използва приоритетно за инвестиции и проекти за опазване на околната среда и за градска мобилност, които допринасят пряко или непряко за подобряване на условията на транспорт и качеството на въздуха", се посочва в проекта.

Коментари

 1. 2019.10.25 | 07:46

  Няма кой да спре трошляците из България. Явно вносителите на трошляци плащат добре на корумпираните ни политици. Всеки ден гледам из София бълващи огън и жупел коли и нищо. Все едно няма държавност и всеки прави каквото си иска.

  1. 2019.10.25 | 10:31

   Ти ще си първият, който ще ревне ако ти спрат автомобила.

 2. 2019.10.24 | 21:23

  И тия полудяха!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет