Междуведомствена комисия не е установила причините за замърсяване на въздуха в Русе

Междуведомствената работна група, създадена в средата на миналия месец със заповед на областния управител на Русе, не е установила причините за замърсяването на въздуха в града, съобщават от областната управа.

Проверките са били извършени на 30 септември и на 1 октомври т.г. в три фирми. Те са били изненадващи, без предварително уведомяване. Междуведомствената комисия включва представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Регионалната здравна инспекция, Дирекцията "Инспекция по труда" - Русе, общинската и областната администрация.

При измерванията със специализирана техника не е отчетено надвишаване на допустимите концентрации на вредни вещества съгласно установените норми в законодателството и, съответно, в издадените разрешителни на операторите. Въз основа на изготвените доклади от експертите не може да се направи категоричен извод относно конкретно промишлено производство на територията на Русе, което да е източник на вредни емисии в атмосферния въздух.

От областната управа информират, че е възможно причините за специфичните миризми, за които са подадени многократно сигнали от гражданите, да са породени от дейността на други предприятия или незаконно изгаряне на отпадъчни материали с битов произход от страна на неустановени хора.

"С оглед направените заключения би следвало осъществяването на проверки от страна на компетентните институции в други промишлени производства, които могат да бъдат потенциални източници на неприятни миризми", съобщават от областната управа.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет