Парите за ромите не отивали при ромите

  • 21 март 2012 12:57

  • 1084
  • 0
Парите за ромите не отивали при ромите
© Булфото

Разследващи журналисти доказват, че средствата за ромска интеграция са били отклонявани още на централно ниво и въобще не са стигали до ромите. Това съобщи Асет Величков, управител на Център за развитие на медиите.

Петима обучени журналисти са провели разследване по проект „Овластяване на българските медии и журналисти от маргинализирани общности в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“, с финансовата подкрепа на Програмите за обмен на Държавния департамент на САЩ. Идеята е била роми-журналисти да се опитат да разследват и да намерят примери за злоупотреба със средства, предназначени за ромската интеграция. Журналистите, които са работили по проекта са преминали обучение по разследваща журналистика в своите региони – Тетевен, Монтана, Шумен, Раковски и Самоков. Допускахме предварително, че има ромски организации, които работят по тази тематика и злоупотребяват, тъй като е очевидно, че напредък няма, каза Величков. След проекта обаче е направен изводът, че злоупотребите по-скоро не са в ромските организации.

В своите региони журналистите са търсели примери, тъй като имат достъп до ромските квартали, но примерите за злоупотреби водят до организации, които не са ромски. Материалите всъщност доказват, че е липсвала държавна политика и е имало злоупотреби на централно ниво, каза Величков. Повечето ръководители на ромски организации отказват да говорят, страхуват се, но извън кадър казват, че са им били отпускани съвсем малко средства, а големите пари не са достигали до тях. Реално гръмките стратегии за Декада на ромското включване, организирани на централно ниво са били само мит. Те не са довели до нищо реално през годините, а ромите въобще не знаят, че има такива инициативи, каза Величков.

Центърът за развитие на медиите ще продължи да работи в тази посока, тъй като в обществото има създадено впечатление, че за ромите и ромските организации у нас са отпуснати страшно много средства и че държавата се грижи за тях, а това се оказва само мит, каза още Асет Величков.

Кръгла маса на тема „Заедно в борбата срещу корупцията и насърчаване н демокрацията и човешките права“ се провежда в залата на Областна администрация Пловдив. По време на дискусията се представят резултатите от журналистическото разследване на Георги Марков от Раковски на тема „Как се изразходват пари от ромските организации”, както и негов филм на тази тема.

Последвайте канала на

1084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини