За десета поредна година Брежани ще отбележи Празника на брежанския кестен

  • 16 октомври 2019 13:25

  • 214
  • 0
За десета поредна година Брежани ще отбележи Празника на брежанския кестен
© Pixabay

За десета поредна година Брежани ще отбележи Празника на брежанския кестен. Това каза пред репортер на БТА Снежана Стоименова от сдружение "Хора и традиции", която е инициатор и организатор на празника.

Юбилейното издание предвижда много събития, като по традиция кулминацията е музикалната и кулинарна програма, подготвена от жители и гости на симитлийското село, която тази година е на 19 октомври /събота/. Вино, кестени и любов ще има в навечерието на празника с организираната на 18 октомври поетична вечер със стиховете на Дамян Дамянов и Надежда Захариева.

Специален гост е поетесата Надежда Захариева, а в магията на любовта, изразена с поезия, ще потопят актьорите Бранимир Митов и Елисавета Георгиева.

За десетия Празник на брежанския кестен е организиран пленер, в който участват едни от най-добрите художници от Югозапада. Сред тях са Даниела и Огнян Механджийски, Венцислав Терзиев, Иван Милушев, както и художникът от симитлийското село Черниче Николай Кашев. Пленерът е посветен на природните богатства на България и красотата на гората, а картините ще бъдат изложени в Брежани в деня на празника.
Именно природните богатства на брежанската гора са в основата на създаването на празника. Брежанските кестени са всеобщо признати като вкусови качества, разказа Снежана Стоименова.

С празника сдружението цели да популяризира кестените, но и да мотивира хора и институции за възстановяването на кестенивите гори, които в последните години търпят поражения от болест по кората на дърветата. Резултат от съвместната работа на сдружението и Югозападното държавно предприятие са засадените десетки декари нови гори с кестени, които ще дадат плод след десет години, посочи Снежана Стоименова. Тя отбеляза, че кестените могат да бъдат и поминък на населението, защото търсенето на този вкусен и полезен плод е огромно.

Организаторите се надяват да мотивират инициативни хора да развият възможностите на природните богатства на Брежани.

Самият празник ще започне в събота, 19 октомври, от 11.30 часа. Предвидена е богата музикална програма. По традиция известните в региона Брежански баби ще подредят богати трапези с местни ястия. Кулинарното изложение включва и гозби, приготвени с кестени. Младежи от Симитли ще подредят свой щанд, в който може да се опитат както традиционни, така и нови ястия с кестени.

Последвайте канала на

Novini.bg
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини