Международният ден на прилепите е отбелязан в Шумен

Международният ден на прилепите е отбелязан в Шумен с наблюдение на летящите бозайници в пещерата "Бисерна" от ученици от областния град днес. Това съобщиха от пресцентъра на Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато", организатор на събитието.

Експерти от Дирекцията и от Североизточното държавно предприятие са представили на учениците начина на живот на прилепите и ползите им за човека в борбата с вредителите. Децата са научили и кои са заплахите за оцеляването на прилепите, и защо хората ги смятат за опасни.

В пещерата се срещат 14 вида прилепи и посещението на туристи е съобразено с техния ритъм на живот. Тя може да се посети от туристи само през април и май, когато прилепите се събуждат от зимен сън. През летните месеци достъпът до нея е забранен, тъй като пещерните обитатели отглеждат своите малки.

След това посетители се приемат от средата на август до октомври. През зимните месеци се оформят прилепни колонии за презимуване и тогава прилепите са най-уязвими, поради което пещерата "Бисерна" отново е затворена за туристи, уточняват от пресцентъра на Дирекцията на парка. От там припомнят, че в България се срещат 33 вида прилепи от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет