Пещерата "Бисерна" на Шуменското плато се затваря за посещения

Пещерата "Бисерна" - най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато, се затваря за посещения, заради размножителния период на прилепите, които я обитават.

Това съобщиха за БТА от Природния парк "Шуменско плато". Пещерата е защитено местообитание на 14 вида прилепи. До август те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието на поколението. Всяка двойка има само по едно малко на година. Очакват се специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху прилепните колонии, отбелязват от парка.

Още при откриването на пещерата за посещения в началото на април, след влагането на сериозни средства, за да бъде достъпна за туристи, включително и да бъде поставено атрактивно осветление, бе съобщено от парка, че достъпът на туристи ще е ограничен и съобразен с опазването на карстовите форми, видовото разнообразие и популацията от прилепи. Още тогава бе обявено, че групи за посещение в пещерата ще се приемат само през делничните дни, след предварително записване, което предизвика недоволството на редица туристи, желаещи да я посетят и в почивните дни.

В тази връзка от парка съобщават, че обмислят да организират посещения в природната забележителност и в почивните дни. Задължително обаче всички желаещи да видят пещерата, както и преди, ще трябва предварително да се запишат в дирекцията на парка, а за влизане в нея ще трябва да се сформира група от не по-малко от осем човека, отбелязват от парка.

От там уточняват, че близо 960 души са разгледали пещерата от отварянето й за посещение на 8 април, сред които туристи от Великобритания, Франция, Аржентина и Германия.

Първият период за посещения в пещерата бе определен от 8 до 20 април, а вторият ще е от средата на август до края на октомври, тъй като през май прилепите раждат малките си, а след октомври - зимуват.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет