Плевенското читалище "Съгласие 1869" празнува 150-годишен юбилей

  • 27 септември 2019 10:39

  • 126
  • 0
Плевенското читалище "Съгласие 1869" празнува 150-годишен юбилей
©

Плевенското читалище "Съгласие 1869" празнува 150-годишен юбилей. Това съобщи председателят на управителния съвет Ивайло Атанасов.

"Съгласие" е дало основата за създаване на всички професионални културни институти в Плевен - безспорен факт, отбеляза той. Екипът е убеден, че в днешното не лесно време, успешно отстоява същността на читалищната дейност и каузата на духовността, е категоричен Атанасов.

Създател на най-старото плевенско читалище е Нестор Марков - един от колосите на българската възрожденска интелигенция и на борбата за независимостта на България, припомниха от Управителния съвет.

Атанасов подчерта, че през последните 30 години, когато според него изпитват най-големи трудности, са успели да съхранят най-ценното - богатата библиотека. Тя е уникална със своя фонд "Редки и ценни издания", старопечатна литература и възрожденска периодика, подчерта председателят.

Съхранява се пълна колекция от местните периодични издания и централния печат, сред които вестник "Северно ехо", пълното течение на Държавен вестник от 1882 г., Дневниците на Народното събрание. Атанасов отбеляза, че гордост за читалището е първата балетна читалищна школа в страната, създадена през 1954 г. от балетмайстора Александър Манолов, в която всяка година се обучават по над 100 деца.

Заслугата за съхраняване на българския фолклор е голяма чрез ансамбъл "Мизия", който навършва 40-години.

Скоро има празник и най-младата читалищна група - вокалната "Арлекино", която става на 5 години, каза Атанасов. Казвам тези факти, не за да се правим на герои, а да подчертая нашият начин на мислене, нашата философия, посочи Ивайло Атанасов.

Последвайте канала на

Novini.bg
126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини