Безплатно мобилно приложение в помощ на бъдещи майки създадоха в Пловдив

  • 25 септември 2019 19:46

  • 393
  • 0
Безплатно мобилно приложение в помощ на бъдещи майки създадоха в Пловдив
© Pixabay

Безплатно мобилно приложение в помощ на бъдещи майки създадоха в Пловдив. Технологията следи редица медицински показатели на бременната или желаеща да забременее, и ги изпраща директно до нейния лекар. Учените, автори на разработката, очакват тя да повиши успеваемостта на асистираните бременности, предаде БНТ.

Всяка десета двойка у нас и в Европа има проблем, свързан с безплодието. В България годишно се извършват близо 15 000 различни процедури на асистирана репродукция, като успешните са между 20-30 %. Затова в продължение на две години клиничният ембриолог д-р Борислав Матеев в сътрудничество с преподаватели от Техническия университет разработва безплатно мобилно приложение.

Ние разчитаме, че от порядъка на едни 5 до 10% е много вероятно да се повиши успеваемостта на успешно реализираните бременности именно благодарение на използването на това приложение, каза той.

Чрез датчици и сензори технологията проследява денонощно температурата, количеството кислород в кръвта, физическия тонус и други показатели на пациентката и с помощта на изкуствен интелект анализира данните.

Така се определя и най-благоприятния момент на зачеване, а в рискови ситуации се включват предупредителни аларми.

Последвайте канала на

Novini.bg
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини