Нено Димов: Язовир "Пчелина" е с лош екологичен потенциал

  • 20 септември 2019 15:42

  • 850
  • 0
Нено Димов: Язовир "Пчелина" е с лош екологичен потенциал
©

Язовир "Пчелина" е оценен с лош екологичен потенциал, съгласно действащия план за управление на речените басейни. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в отговор на парламентарен въпрос за замърсяване на водното съоръжение, събиращо водите на река Струма.

Отклоненията са на биологичните елементи за качеството и основните физико-химични показатели, поясни министърът.

По думите му на 9 септември са извършени замервания, според които разтворения кислород е под минимално допустимия праг. Отчетена е висока температура на водата - 23,6 градуса на повърхността и 21,3 градуса на седем метра дълбочина. Превишенията на показатели - биологична потребност на кислород, азот и фосфор, показват битово-фекално замърсяване, а превишаването по амониев азот - за прясно битово-фекално замърсяване, каза още министър Димов.

Според изследванията нормата за амоняк е превишена 18 пъти в повърхностната вода и седем пъти при дълбочинната проба на седем метра. За трайно решаване на замърсяване на водите може да се говори сред приключване на изграждането, реконструкцията и модернизацията на канализационната система и градската пречиствателна станция за отпадни води в Перник, обясни Димов и допълни, че през август е подписал договор с ВиК-Перник за изграждане на водна и канализационна инфраструктура.

Започва преразглеждане на разрешителните за заустване и комплексните разрешителни, отбеляза още министърът.

Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе посочи, че язовирът е проектиран през 1970 г. като утаечен - събира водите от цялата тежка индустрия в Перник и Радомир, т.е. е бил производствен утаечник. Около 60 процента от полезния му обем е вече запълнен, т.е. затлачен. Когато се говори за мерките, които трябва да се приемат, трябва да се има пред вид и това замърсяване, обясни Димов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
850 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини