Днес е кулминацията на магнитната буря, която удари Земята

  • 01 септември 2019 15:08

  • 2791
  • 0
Днес е кулминацията на магнитната буря, която удари Земята
© Getty Images

Магнитна буря удари Земята. За нея предупреди американският Център за прогнози на космическото време. Причината за геомагнитното смущение е високоскоростен слънчев вятър. В неделя се очаква кулминацията на бурята.

„Знаем, че ни влияят, но сме слабо информирани какво ги предизвиква „Магнитните бури се дължат в крайна сметка на въздействието на Слънцето по един или друг начин върху земното магнитно поле”, каза проф. Боян Киров от Института по космически изследвания и технологии, предава Нова Телевизия.

Учените успокояват, че настоящата магнитна буря няма да бъде опасна. „Тази буря, която очакваме, няма да е нищо особено, тя ще бъде слаба, но малко повече от слаба”, допълва проф. Киров.

„Важното за магнитните бури е да знаем, че увеличават чувствителността на хората, които вече имат някаква симптоматика в областта на сърдечносъдовата система”, посочи инвазивният кардиолог д-р Зоран Станков.

Космическото явление засяга различни сфери. „Много съществено влияят върху спътниците, затова настъпват смущения. Оказват влияние и върху електроснабдяването. Целият ни живот е много обвързан с магнитното смущение”, допълва проф. Боян Киров.

Докато трае поредната магнитна буря, специалистите съветват: „Ако хората са здрави, да не се трогват от това какво са научили от медиите. Ако не са - повече спокойствие”, обясни проф. Боян Киров.

Novini.bg
2791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини