РИОСВ-Пловдив установи нови нарушения на производствената база и кариера в находище „Белащица“

  • 29 август 2019 15:49

  • 257
  • 1
РИОСВ-Пловдив установи нови нарушения на производствената база и кариера в находище „Белащица“
© Булфото (архив)

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив изпрати покана за връчване на Акт за установяване на административно нарушение на ръководството на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД. Причината са установени нарушения на дейността на производствената база и кариерата в находище „Белащица“ (участък „Родопи“), водещи до замърсяване чистотата на атмосферния въздух с прахови емисии. Това съобщиха от РИОСВ – Пловдив.

Нарушението е констатирано при осъществяване на изненадваща контролна проверка от страна на екоинспекторите на 23 август.

При нея е установено, че преработката на добития материал в кариерата се извършва посредством 2 трошачно-сортировачни инсталации, след което чрез технологичен транспорт той се подава директно за натрошаване, сортиране по фракции и последващо пресяване.

При технологичния процес е осигурено оросяване на материала, но е очевидно, че осъществяваните оросителни дейности не са достатъчни. Видимо е, че атмосферният въздух се запрашава както при процеса на преработка, така и от откритите повърхности на площадката (пътища и депа за различните фракции).

Установеното при проверката е в нарушение на Наредба № 1 към Закона за чистотата на атмосферния въздух. След връчване на акта предстои издаване на наказателно постановление. Предвидената от закона санкция е в размер до 5000 лева.

Радина Лазарова
257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.29 | 15:59

1

Кви са тия смешни глоби?

Добави коментар

Водещи новини