Опасна хранителна добавка може да предизвика инфаркт и инсулт

  • 24 август 2019 20:12

  • 37338
  • 2
Опасна хранителна добавка може да предизвика инфаркт и инсулт
© Pixabay

Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в съмнително кратки срокове, предава БТВ.

Фитнес инструктор, известен в социалните мрежи и в лайфстайл средите, търгува с добавката, без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество.

Тя може да бъде поръчана от личния сайт на инструктора Ричард Величков, който твърди, че е официален вносител на продукта в България. 

След интереса по темата, сайтът му за здравословен начин на живот вече е деактивиран. На шишенцето на препарата пише само, че производител е „Липовон Мексико”.

За дистрибутор и вносител няма абсолютно никаква информация, което, разбира се, е незаконно и дори само заради това продуктът няма право да е на българския пазар. 

„Освен с фитнес се занимавам и с една добавка за отслабване. Аз съм официален вносител на добавката „Липовон” за България. Като това е една световна добавка, която се произвежда в Мексико”, казва самият Ричард Величков.

В търговския регистър обаче няма фирма, свързана с името на Ричард Величков. Търговия с продукта върви във „Фейсбук” и „Инстаграм” страницата му, както и в много онлайн магазини без никакъв контакт за обратна връзка.

Архивът на интернет показва, че уеб адресите на мексиканския и българския „Липовон” са създадени на една и съща дата преди 10 години. На  адреса на фирмата, която се представя за вносител в българският сайт на „Липовон” се  оказва магазин за хидроизолация.

Влогърът Любомир Жечев се усъмнява в произхода на продукта и поръчва от 5 различни сайта.

„За първи път на една от опаковките на поръчания продукт имаме посочен разпространител- Фирмата „Виджони комерс”. Ако направите бърза проверка в търговския регистър ще видите, че тази фирма изобщо не съществува”, разказва Жечев.

Според официалната българска страница на добавката тя е смесица от две билки. Истината обаче е, че в нея се съдържа вещество забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

„При анализа на хранителната добавка „Липовон” е установено, че се съдържа лекарствено вещество сибутрамин, което крие риск за здравето на хората. Предизвиква мозъчни инсулти, инфаркти”, разкрива д-р Румяна Йорданова,  началник отдел в дирекция „Контрол на храните" към БАБХ.

Въздействията от лекарството понякога идват и непосредствено след прием. Не е необходимо да минат години, а всичко може да стане в рамките на 1-2 седмици.

Последвайте канала на

Novini.bg
37338 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.25 | 16:26

2

Докато има кретени, които да се надяват, че могат да плюскат като говеда и когато изпият едно хапче, всичко ще е на ред и ще свалят един тон лой, до тогава ще има и тарикати, които да им продават това ...

Пламенчо

2019.08.25 | 00:42

1

Предпочитам да си поръчам някой скънк от плантацията на Майк Тайсън - екологично чист продукт с гарантиран произход.

Добави коментар

Водещи новини