Как се прави технически паспорт на сграда?

  • 24 август 2019 10:00

  • 3088
  • 4
Как се прави технически паспорт на сграда?
© Булфото (архив)

Над 20 000 от сградите у нас са стари, вероятно амортизирани и невинаги поддържани по правилата. Затова трябва да се направят обследвания, които да посочат къде са проблемите. 

Проверка в блок 302 в столичния квартал „Младост” показва проблеми още преди влизане в жилище.

"Контролната кутия е част от мълниезащитната инсталация, чрез която може да се коментира състоянието на защитата, най-вече на заземлението, заземителя и неговото съпротивление.  Според наредбите трябва да се контролира на две, на три години, в зависимост от сградата и нейното предназначение. Кутията е замазана и никога не е била сваляна и никога не е било замервано", каза пред камерите на Нова телевизия електроинженерът Добромира Митева.

"На фасадата на сградата има отлепена мазилка, частично укрепена от собствениците на самата сграда", каза още архитект Лилия Аткова. Тези проблеми са едни от първите, които биха били вписани в потенциалния технически паспорт на сградата.

Попадаме в жилище на 7-ия етаж, а от там обясняват още за техническите паспорти.

"Техническият паспорт като начало е един документ, който показва състоянието и историята жилището. Можем да наречем, че това е досието на жилището", заяви управителят на проектантско бюро Антон Баков.

В досието се вписвало всичко, което се е случвало със сградата в процеса и на експлоатация. Алгоритъмът на изготвяне на паспорта започва с издирване на цялата налична документация за сградата и продължава с интервюта на обитателите, които живеят там от самото построяване на сградата. Подобни пукнатини били често срещан проблем, а паспортите на сградите – начин за търсене на решение.

"Основната цел на техническия паспорт е точно това – да се установят какви проблем има дадено жилище и като комплекс цялата сграда и съответно да се набележат мерки за отстраняването на тези проблеми", добави инженер Чавдар Стоянов.

Набелязването от своя страна изисква работа от много специалисти – инженери, архитекти и дори пожарникари.  Необходими са и средства. Някои проектантски бюра имат собствен софтуер, с който изчисляват стойността на изготвянето на технически паспорт. А ако сградата, в която живеем вече има изготвен технически паспорт, той може да подлежи на актуализация.

"Когато беше подготвена документацията се оказа, че всичко при нас беше в ред и нямаше измествания и реконструкции в сградата. Състоянието ѝ отговаряше, за да бъдат направени подобрения в енергийно-ефективен вариант, както се изисква от програмата "Енергийна ефективност", каза инж. Оник Пилибосян от Сдружение на собственици в жилищни сгради за сградата за сградата в столичния квартал "Расадника".

От Министерството на регионалното развитие казват, че не са предвидени конкретни санкции за хората, които не си изкарат технически паспорти до 2022 г. Мислят обаче как да контролират издаването на такива паспорти, защото е абсолютна необходимост, съобщиха от Нова.

"Вследствие обследването се предписват определени мероприятия, които трябва да бъдат повредени за саниране на съответната сграда и конструктивно и може да има и в енергийно отношение. Тези предписания се вписват в паспорта. Сега сигурно ще ме попитате колко са задължителни за изпълнение. По принцип, за да съществува нормално сградата са задължителни, но за частните жилищни сгради, нямаме механизъм, по който да принудим хората да изпълнят предписанията", каза инженер Валентин Йовев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3088 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мър мър

2019.08.24 | 15:08

4

Ако сградата ти е нова трябва ли ти паспорт?

гост

2019.08.24 | 11:10

2

Защо ми се струва, че този паспорт ще бъде поредната пунта мара? Колко му е, някой "специалист" с диплома 3.00 да каже, че сградата е в ред, а после, ако недай си Боже стане нещо, иди гони Михаля. Много примери има в България. Измислиха нов начин за събиране на пари от бедния българин.

к

2019.08.24 | 12:01

3

Каква отговорност носи издалия паспорта и на собствениците с какво им помага този паспорт? Освен едни стотин левове в касите на правилните `наши` фирми от всеки имот.

Хър пър

2019.08.24 | 10:11

1

А ако сградата е построена по комунистически и въобще не е годна или е опасна за обитаване като повечето панелни блокове построени през 80те? Какво ще пише в паспорта и какво ще правят собствениците?

Добави коментар

Водещи новини