АПИ демонстрира как работи тол системата

Новооборудваните портални рамки, които ще влязат в състава на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, бяха показани по време на пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

От февруари месец сме постоянно по пътищата, уточниха от австрийската фирма-изпълнител на проекта.

Става дума за портални рамки, големите са дълги по 40 метра. Оборудването се инсталира предварително на рамките и след това се вдига с кран. Това позволява да се поддържат пътищата без да се налага затваряне на системата. Инсталирани са 100 нови и 100 съществуващи рамки.

Всички рамки са изработени в България. От Австрия са само активното оборудване и камерите. Те са оборудвани със скенер и камери. Когато кола, пътува към порталната рамка се включва скенера, който включва системата, правят се две снимки – на предния и задния номер на превозното средство. При съвпадение на двата номера, информацията се изпраща към центъра за валидиране, но само за нарушители. Ако автомобилът не е на нарушител, системата изтрива информацията.

От АПИ обявиха и създаването на специални центрове, в които ще могат да се обсъждат и предлагат идеи за подобряване на услугата, стана ясно от думите на директора на Националното тол управление проф. Олег Асенов.

"От днес продължаваме търговското опериране на е-винетката и превключваме средата за тол от тестова в среда за разработка, за да може още от вторник в четири демонстрационни центрове в страната да поканим транспортните фирми да се запознаят с това как работи системата, обясни Асенов.

Центровете в София, Пловдив, Русе и Варна ще работят от 14.00 до 18.00 ч. и там ще бъде показана функционалността на системата. В тях ще се покажат всички канали, които АПИ ще оперира с цел обслужване на маршрутни карти, а на по-късен етап и на бордови устройства.

Асенов обясни, че тарифата и обхватът на платените пътища са тези от последното им обсъждане от обществения съвет и така - в тестовия обхват попадат 6000 километра, а тарифата е между 18 и 25 стотинки за километър за камиони над 12 тона с четири и повече оси. По този начин разчети показват, че водач на камион Евро 5 с бордово устройство ще трябва да плати малко над 73 лева тол таксата за пътя София - Бургас по магистралата "Тракия".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет