Нов проект изследва уязвимите групи у нас

  • 02 август 2019 11:57

  • 477
  • 0
© Novini.bg

На пресконференция в сградата на Националния статистическия институт (НСИ) днес беше представен новият проект "Нови подходи за генериране на данни за трудно достижими групи от населението, изложени на риск от нарушаване на техните права", предаде репортер на Novini.bg

Директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика и ръководител на проекта от страна" на НСИ Магдалена Костова, съобщи, че проектът е част от Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи", а програмен оператор по програмата е Министерството на образованието.

Финансирането по проекта е в размер 1 945 450 лева и се осигурява от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът ще се изпълнява от Националния статистически институт в партньорство с Агенцията на Европейския съюз за основни права.

Продължителността на проекта е 30 месеца – стартирал е на 19 юни тази година и ще продължи до 18 ноември 2021 година, поясни Костова.

Основните цели на проекта са разработване на иновативен метод за събиране на данни за трудно достижими групи от населението, прилагане на този метод, разработване на набор от данни и целеви индикатори, които ще се използват по-нататък за проследяване на изпълнение на целите на целите за устойчиво развитие или за предстоящия програмен период. И не на последно място, споделяне на методологията с други страни от региона със сходно социално-икономическо развитие, заяви Магдалена Костова.

Изследването ще бъде проведено сред 15 000 домакинства в страната. След като получим резултатите от изследването, ще комбинираме данните с данни от други изследвания, данни от административни регистри, както и с данни от преброяването, което ще се проведе в началото на 2021 година. Целта ни е да съберем набор от данни, социално-икономически профили на тези уязвими групи, които ще дефинираме. Ще бъдат изготвени четири тематични доклада относно състоянето на тези групи. Ще бъде изготвен доклад за преглед на основните индикатори, свързани с устойчивото развитие, както и тематично ръководство как да разберем и приложим данни за уязвимостта в политическия процес, което ще бъде изключително полезно за хората, които се занимават с планиране на мерки и реализране на политики, каза още ръководителят на проекта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини