НСИ отчита стабилизация на стопанската конюнктура

  • 29 юли 2019 15:25

  • 596
  • 0
НСИ отчита стабилизация на стопанската конюнктура
© Pixabay

През юли стопанската конюнктура в България стабилизира приблизително на равнището от предходния месец, но при отслабване на бизнес климата в промишлеността и строителството, запазване без промяна в търговията на дребно и повишаване единствено в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време има известно увеличаване на ценовите очаквания на мениджърите в почти всички по-важни сектори с изключение на търговията на дребно, където очакванията са запазване на продажните цени на тяхното равнище през следващите три месеца.

Общият показател на бизнес климата в страната през юли остава приблизително на нивото от предходния месец, когато обаче се понижи с 1,3 пункта. По този начини индексът все още остава под неговия многогодишен връх от май 2018 година, когато съответният показател достигна най-високо ниво от 2008 година насам.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, спада през юли с 1,7 пункта спрямо юни, когато се понижи с 1,1 пункта, в резултат на известно влошаване на оценките и на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятията. Проучването на НСИ отчита и по-неблагоприятни  прогнози за износа и производствената активност в промишления сектор през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар, че по-голямата част от мениджърите сне предвиждат промяна през следващите три месеца.                                              

През юли 2019 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с 0,8 пункта след спад с 1,8 пункта през юни, което се дължи на изместване на оценките на строителните  предприемачи  за  настоящото  бизнес  състояние  на  предприятията  от  "добро"  към "задоволително". Мненията им относно строителната активност през последните три месеца регистрират известено намаление спрямо предходния месец, а прогнозите за следващите три месеца остават резервирани.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността в строителната сфера, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за известно увеличение през следващите три месеца.

През юли съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва нивото си от предходните два месеца, като очакванията на търговците на дребно за развитието на бизнес в сектора през следващите шест месеца са положителни. Прогнозите им за обема на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-благоприятни, макар и малко по-резервирани спрямо юни.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като последната засилва негативното си влияние.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Същевременно съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през юли с 1,7 пункта след спад с 2,1 пункта месец по-рано, главно поради оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа и недостига на работна сила остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени мениджърите в сектора на услугите предвиждат известно увеличение на продажните цени в сектора на услугите, макари по-голямата част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.

Проучването на НСИ продължава да отчита относително стабилно представяне на общия бизнес климат в страната и през второто тримесечие на настоящата година, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Последвайте канала на

Десислава Станева
596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини